AMSTERDAM - De afgelopen dagen hebben verschillende media bericht over bedreigingen aan het adres van de eigenaren van restaurant HaCarmel in Amsterdam-Zuid. Ook verschillende politici en de advocaat van het restaurant zochten de publiciteit. In deze berichten wordt gesuggereerd alsof de politie deze zaak ‘slechts als belediging’ zou afdoen. Het tegendeel is hier het geval.


Direct na de eerste bedreigingen, eind juni 2021, is er juist op verzoek van de politie aangifte opgenomen. De recherche is met deze aangifte voortvarend aan de slag gegaan. Na onderzoek is in juli 2021 een verdachte in beeld gekomen. Hij is op een politiebureau gehoord en geconfronteerd met zijn bedreigingen. Hij wordt ervan verdacht meerdere Joodse restaurants telefonisch te hebben bedreigd. De man van 18 jaar uit Arnhem is als verdachte aangemerkt en het dossier is naar het Openbaar Ministerie doorgestuurd voor verdere afhandeling. Eind oktober is op verzoek van het OM een klacht opgenomen bij het dossier voor belediging. Zo kan er in een rechtzaak meer ten laste worden gelegd aan de verdachte.

Klachtdelict
Belediging is een zogenaamd klachtdelict. Dit betekent dat een aangever naast een aangifte de officier van justitie uitdrukkelijk moet verzoeken tot vervolging over te gaan. Dat gaat in de vorm van een klacht. Die klacht was niet samen met de aangifte opgenomen. Voor een beoordeling van de aangifte door het OM is die klacht echter wel nodig. De politie heeft daarom op een later tijdstip de aangevers alsnog gevraagd een klacht in te dienen. Het is dus onjuist dat de politie de aanklacht louter als belediging heeft opgepakt. Vanaf de eerste bedreiging heeft de politie deze zaak als bedreiging opgepakt in tegenstelling tot wat de berichtgeving hierover suggereerde.