DIEMEN - De fatale flatbrand in Diemen in juli 2017 werd gesticht om de verzekering op te lichten. Dat verklaarde verdachte Simona I. vanochtend in de rechtbank. Bij de brand kwam de 27-jarige David Swart om het leven.

I. reageerde vanochtend emotioneel in de rechtszaal. Ze zat trillend op haar stoel terwijl ze door de rechter werd ondervraagd. "Ik was niet bewust van de gevaren omdat ik werd benaderd door mensen die zeiden het al elf keer te hebben gedaan. Ik heb veel schulden. Het ging om geld."

I. had eerder al tegenover de politie toegegeven met de brand in haar eigen woning te maken te hebben. Haar broer, medeverdachte Gilermo, gaf in verhoren toe met een ander de brand te hebben gesticht. De derde verdachte, Rachied V., ontkent iets met de brand te maken te hebben.

Tip over brand
Al snel na de brand kwam de politie Simona I. en haar broer op het spoor. Tijdens de brand werd de politie getipt door een anonieme tipgever. Deze meldde dat er brand zou worden gesticht ergens in een studentenflat in Diemen en dat het om geld zou gaan. De ex-schoonzus van I. blijkt nu de tipgever te zijn geweest.

Simona I. had twee dagen voor de brand een verzekering genomen. Ze verhoogde haar dekkingsgraad naar 50.000 euro. Naar eigen zeggen 'voor haar nieuwe auto'. Een dag na de brand was ze meteen op het politiebureau om aangifte te doen, terwijl ze tijdens de brand niet in de flat was. Ook dat vond de politie verdacht.

Na de brand vroeg I. 15.550 euro terug omdat dat bedrag contant in haar woning zou hebben gelegen. Ook claimde ze meer dan 9.000 euro aan sieraden, maar die werden nooit gevonden.