AMSTERDAM - Een 41-jarige Amsterdammer kan zich helemaal niets meer herinneren van een ernstige mishandeling in zijn woning in mei vorig jaar. Een begeleider (65) van HVO Querido raakte daarbij zwaargewond en overleed zes dagen later in het ziekenhuis. Het OM verdenkt de 41-jarige man van doodslag en eiste vandaag TBS met dwangverpleging tegen hem.

Op 9 mei van het afgelopen jaar treft de buurman van de verdachte het slachtoffer aan met een bebloed hoofd in de tuin van de verdachte. Hij waarschuwt de hulpdiensten. Politie en ambulance zijn snel ter plaatse en het slachtoffer wordt meegenomen naar het ziekenhuis. Na enkele dagen overlijdt het slachtoffer als gevolg van de ernstige verwondingen. Uit het schouwverslag blijkt dat hij meerdere malen hard met een voorwerp moet zijn geslagen waardoor hij een schedelbreuk opliep.

In de woning van de verdachte vindt de politie een bloedspoorpatroon dat past bij de ernstige mishandeling. Meerdere buren hebben verklaard dat zij alleen de verdachte en het slachtoffer in en om de woning hebben gezien. Er is daarom geen enkele aanleiding om aan te nemen dat er buiten de verdachte en het slachtoffer nog andere personen in de woning waren, zei de officier van justitie vandaag op zitting.

Samen met het feit dat de verdachte zich niets kan herinneren en geen aannemelijke verklaring heeft van wat er in de woning is gebeurd, kan het volgens de officier van justitie niet anders zijn dan dat verdachte degene is geweest die het slachtoffer heeft geslagen.

Epilepsie

De verdachte heeft meegewerkt aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Uit het onderzoek komt naar voren dat hij al langere tijd aan epilepsie lijdt en regelmatig aanvallen krijgt. De ene aanval is langer dan de andere. Vaak heeft hij dan een moment geen besef van de wereld om hem heen of weet hij na een insult niet meer wat er is gebeurd.

De onderzoekers vinden het aannemelijk dat de verdachte op 9 mei 2022 een aanval heeft gehad in zijn woning en op dat moment geen weloverwogen keuzes meer kon maken. De officier van justitie gaat gezien deze conclusie er vanuit dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is.

Nu er geen andere mogelijkheid is om de maatschappij tegen de verdachte en tegen zichzelf te beschermen vraag de officier van justitie de rechtbank om de verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging en hem de maatregel van TBS met dwangverpleging op te leggen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.