AMSTERDAM - Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft de omgeving van het uitvaartcentrum waar voormalig Ajax-hooligan Martin van de Pol ligt opgebaard benoemd tot veiligheidsrisicogebied. "Polletje" werd op donderdag 4 maart in Zuidoost op straat doodgeschoten.

Het besluit is genomen omdat de politie aanwijzingen heeft dat tientallen harde kern supporters van Ajax voornemens zijn om vanmiddag afscheid te nemen. Hierbij zijn er aanwijzingen dat de supporters zwaar vuurwerk willen gaan afsteken.

De supporters zouden van plan zijn om tussen 13.00 en 14.00 uur afscheid te komen nemen. De uitvaart van "Polletje" zou maandagmiddag zijn op de Nieuwe Ooster in de Watergraafsmeer.

Bij het uitvaartcentrum en in omliggende straten staan veel politieauto's en busjes van de Mobiele Eenheid. Het besluit ging in werking om 11.00 uur en is geldig tot 16.00 uur.

Van de Pol, beter bekend als "Polletje", was een bekende verschijning bij zowel Ajax als in het criminele milieu. Begin deze eeuw kreeg hij 15 jaar celstraf voor het doodschieten van vier mannen in seksclub Esther in Haarlem in 2000 en na zijn vrijlating overleefde hij al eerder een aanslag op zijn leven.