AMSTERDAM - In de nacht van 30 april op 1 mei van dit jaar overleed een 61-jarige man aan de gevolgen van traumatisch hoofdletsel. Het OM houdt een 57-jarige man verantwoordelijk voor zijn dood en eiste vandaag vijf jaar gevangenisstraf en TBS met voorwaarden wegens doodslag.

Het slachtoffer en de verdachte zaten samen met een derde man biertjes te drinken bij HVO-Querido, een woonvoorziening van de gemeente aan de Poeldijkstraat in Amsterdam. Wat een gezellige avond had moeten worden, liep volgens de officier van justitie volledig uit de hand. Er zou veel alcohol zijn gedronken en tussen de verdachte en het slachtoffer een woordenwisseling zijn ontstaan. Wat mogelijk begon met wat heen en weer geduw eindigde met een explosie van geweld.

Kleiner en zwakker
De verdachte zou meerdere keren met kracht en met de vuisten hebben geslagen tegen het gezicht, hoofd, de nek en de romp van het slachtoffer. Ook zou hij knietjes hebben gegeven en hem tegen het lichaam hebben geschopt. Daarmee is hij volgens de officier van justitie doorgegaan nadat het slachtoffer al bewusteloos was. “Hij heeft het niet verdiend om zo aan zijn eind te komen. Volledig in elkaar geslagen en vervolgens terwijl hij bewusteloos was aan een arm zo naar de gang gesleept, waar hij voor dood is achtergelaten”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir. Ze benadrukte vandaag op zitting dat de verdachte een grote sterke man is en het slachtoffer fysiek een stuk kleiner en zwakker.

Alcoholprobleem
Uit sectie op het lichaam van het slachtoffer is gebleken dat er meerdere letsels aan het hoofd, romp en halsspieren zijn vastgesteld. De conclusie is dat het overlijden van het 61-jarig slachtoffer volledig kan worden verklaard door herseninklemming als gevolg van traumatisch hoofd-hersenletsel. Een andere doodsoorzaak, of bijdrage aan het overlijden, is niet gebleken. Meerdere getuigen hebben verklaard dat de verdachte veelvuldig alcohol dronk en dat hij dan agressief werd. De verdachte zou een kwade dronk hebben. Hij heeft vaak genoeg een time-out gehad. Dit betekende dan dat hij per time-out voor een aantal uur het pand van HVO-Querido uit moest.

Een psychiater en een psycholoog van het NIFP, die de 57-jarige verdachte onderzochten, concludeerden beiden dat de verdachte een gebrekkige ontwikkeling heeft en lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, een ziekelijke stoornis en een ernstige stoornis in alcoholgebruik. Beide deskundigen adviseren hem de feiten gedeeltelijk toe te rekenen en de verdachte TBS met voorwaarden op te leggen. De officier van justitie heeft dit advies overgenomen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.