AMSTERDAM - Op de eerste dag van het nieuwe jaar, op 1 januari 2024, worden rond 07.00 uur ‘s ochtends twee vrouwen en een man flink toegetakeld door meerdere jongens. De politie is dringend op zoek naar getuigen van deze openlijke geweldpleging en roept hierbij de hulp in van het publiek.


Late night snack
Na een geslaagd feestje sluiten twee vrouwen de nieuwjaarsnacht af met de late night snack aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West. De man die met de dames mee is, besluit achter te blijven in de auto. Hij wacht daar op hun terugkomst. Als omstreeks 07.00 uur één van de dames de shoarmazaak weer verlaat, wordt ze op straat door twee jongens aangesproken. Beide mannen hebben een slank en lang (+/- 1.80 meter) postuur, zijn tussen de 20 en 25 jaar oud en hebben een lichte tot licht getinte huidskleur. Deze twee mannen dringen zich aan haar op, waarop zij de jongens van haar afduwt. Hierna escaleert de situatie gelijk en volgt er een explosie van geweld.

Zinloos geweld
De twee vrouwen worden geslagen en geschopt. De man die dan nog in de auto zit, ziet het gebeuren en schiet hen te hulp. Dan is ook hij aan de beurt. De man ontvangt rake klappen en schoppen. Ook als hij ten val komt, gaat het slaan en schoppen gewoon door. Zelfs tijdens zijn vlucht moet hij nog een laatste klap op zijn kaak incasseren.

Letsel
Eenmaal in veiligheid moeten het drietal op adem komen. Dan komt de heftige conclusie dat ze allemaal behoorlijk gewond zijn en medische hulp nodig hebben. Ze hebben allemaal fysiek letsel, maar vooral mentaal hebben ze veel last van deze heftige gebeurtenis. Wie zijn hiervoor verantwoordelijk?

Veel getuigen
Op beelden, die in het bezit zijn van de politie, is te zien dat veel mensen getuige zijn van dit buitensporige geweld. De recherche komt dan ook graag in contact met deze mensen en met eventuele (video)beelden in het bijzonder.

Anoniem
Weet jij wie hiervoor verantwoordelijk zijn? Maar vind je het eng of spannend om dat bij de politie te melden? Dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem. Wij rekenen op je moed om informatie bij ons te melden.

Getuigenoproep
Beschik jij over informatie of over beeldmateriaal van de periode voor, tijdens of na het incident, bijvoorbeeld afkomstig van beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Dan komt het onderzoeksteam graag met je in contact. Heb jij daarnaast iets gezien of gehoord, wat het onderzoek verder zou kunnen helpen? Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden/ Zaak nummer: 2024000296