AMSTERDAM - In de nacht van dinsdag op woensdag zijn twee winkels van een tankstation gepoogd te overvallen door meer dan vermoedelijk dezelfde dader. Hierbij is niemand gewond geraakt.

Een medewerker zit rond 02.30 uur achter de kassa van een tankshop aan de Anthony Fokkerweg (Oud-Zuid) als zij buiten een persoon ziet rennen. Vanuit het niets staat deze persoon ineens voor de kassa. De medewerker ziet dat het een man is en dat hij een mes vast heeft. Met dat mes probeert de man onder het kassaraam te komen maar dat lukt niet. Daarna probeert de overvaller in het hokje van de medewerker te komen door flink tegen de deur te schoppen. Door kordaat optreden van de vrouw lukt hem dit niet. De overvaller rent daarna het winkeltje uit in de richting van het viaduct van de Naaldwijkstraat. Een taxichauffeur komt daarna de shop binnen en zegt de medewerker te politie te alarmeren.

Burgemeester de Vlugtlaan

Zo’n halfuur later, omstreeks 03.00 uur, krijgen politieagenten een melding dat een man een tankshop aan de Burgemeester de Vlugtlaan (Nieuw-West) geprobeerd heeft te overvallen. De man komt het winkeltje binnen met een mes en loopt direct naar de kassa. Daarna loopt de man naar de deur die toegang geeft tot ruimte waar een medewerker zit. Hij probeert de deur met kracht open te trappen maar wanneer dit niet lukt, rent de overvaller weer naar buiten in de richting van het metrostation.

Overeenkomsten overvaller


Gelet op dezelfde werkwijze, het signalement dat de medewerkers geven en de bekeken beelden, heeft de recherche een sterk vermoeden dat het om dezelfde dader gaat. De overvaller wordt als volgt omschreven:
-Rond de 20 a 25 jaar oud;
-Normaal postuur;
-Licht getinte huidskleur;
-Tussen de 1,70 en 1,80 meter lang;
-Droeg een zwarte jas met grijze bovenkant en capuchon, blauwe gympen, zwart/witte bandana voor het gezicht en handschoenen.

Gezien de reistijd tussen de twee tankstations is het zeer aannemelijk dat de overvaller gebruik heeft gemaakt van een vervoersmiddel. Lopend is het namelijk onmogelijk deze weg in een halfuur af te leggen.

Getuigen gezocht

De recherche heeft de overvalpogingen in onderzoek en komt graag in contact met mensen die iets gezien of gehoord hebben wat met deze zaken te maken kan hebben. Maar de recherche komt ook graag in contact met de taxichauffeur die met het slachtoffer van de Anthony Fokkerweg contact heeft gehad. Heeft u informatie? Of bent u de taxichauffeur? Bel dan met de politie via 0900-8844. Vermeld daarbij onderstaand registratienummer 2023144400 of 2023144415. Liever anoniem? Bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.