AMSTERDAM - Op dinsdagavond 3 augustus komen er twee soortgelijke meldingen binnen: er wordt een man met een vuurwapen gezien op een balkon. In beide gevallen blijkt het om een airsoftwapen te gaan, dat in beslag is genomen.

Rond 18.00 uur krijgt de politie een melding dat een man op een balkon in de Eerste Helmersstraat met een vuurwapen staat. Agenten en hondengeleiders komen ter plekke en zien de man met het vuurwapen ook. Er wordt opgeschaald en de hulp van een arrestatieteam wordt ingeroepen. Terwijl de agenten in afwachting zijn van het arrestatieteam, loopt de man naar buiten.

Op straat overmeesteren agenten de verdachte en houden hem aan. In zijn tas vinden ze een wapen. Dit blijkt na onderzoek een airsoftwapen te zijn. De 17-jarige verdachte wordt meegenomen naar het bureau en het wapen is in beslag genomen.

Hemsterhuisstraat

Diezelfde avond krijgt de politie rond 20.30 uur weer een melding dat een man op een balkon met een vuurwapen staat. Ditmaal op de Hemsterhuisstraat. Hier komen agenten, hondengeleiders en onderhandelaars ter plekke. De 44-jarige man laat uiteindelijk zelf de onderhandelaars binnen. Daar treffen ze een airsoftwapen aan. Het wapen is in beslag genomen.

Airsoftwapens

Airsoftwapens zijn veer-, gas- of luchtdrukwapens met een maximum schotkracht van 3.5 joules.Je mag in Nederland geen airsoftwapen hebben als je jonger bent dan 18 jaar. Als je boven de 18 jaar jaar bent, mag je alleen een airsoftwapen hebben, wanneer je lid bent van de Nederlandse Airsoft- en Belangen Vereniging en de wetgeving kent. Maar ook dan mag je een airsoftwapen niet laten zien en gebruiken op de openbare weg.

Levensgevaarlijk
Airsoftwapens op straat of in de openbare ruimte kunnen tot levensgevaarlijke situaties leiden. Deze wapens zijn namelijk niet van echte wapens te onderscheiden. Mensen voelen zich erdoor bedreigd en waarschuwen de politie. Agenten zien ook het verschil niet en nemen het zekere voor het onzekere. Je loopt het risico dat een agent ingrijpt en zijn wapen trekt. Wanneer er een melding binnenkomt van een persoon die rondloopt met een wapen, wordt zo’n melding altijd opgepakt volgens de protocollen van een vuurwapenmelding.

Meer weten over de regels rond airsoftwapens? Zie: https://www.vraaghetdepolitie.nl/wapens/balletjespistolen