AMSTERDAM - Afgelopen nacht hebben er op twee verschillende locaties in Amsterdam explosies plaatsgevonden. In beide gevallen stond het woord "War" op de muur geschreven, een soort van oorlogsverklaring die mogelijk verband houdt met de dood van Rapper Bigidagoe die eerder deze week overleed bij een schietpartij aan de Rhoneweg.

Dinsdagavond rond 23.45 uur heeft er eerst aan de Mastbos in Amsterdam-Noord een explosie plaatsgevonden. Op de muur staat "War!" geschreven.

De eerste politieagenten ter plekke troffen een beschadigd portiek van de flat aan. De afzetting werd ingericht. Meerdere explosievenverkenners kwamen ter plekke. De schade is groot. Niemand raakte gewond bij de explosie. Vlak na de explosie hield de politie een auto staande op de N247 ter hoogte van de A10, wat op enkele minuten rijafstand ligt. Zij hebben toen aanhoudingen verricht. Het voertuig is meegenomen.

Volgens buurtbewoners wonen tegenstanders van de doodgeschoten rapper Bigidagoe in deze flat. De rapper heette eigenlijk Danzel Silos en werd 25 februari doodgeschoten vlakbij station Amsterdam-Sloterdijk. De Amsterdamse politie was al bang dat het geweld mogelijk zou escaleren nu Bigidagoe werd doodgeschoten en vroeg getuigen met klem te verklaren.

Tweede explosie
Een paar uur later rond 03.15 uur is op de Populierenweg in Amsterdam-Oost een explosie geweest. Ook bij deze explosie stond "war" op de muur gekalkt.

De voordeur van de portiek, met zes appartementen, is kapot. De ruit is gesneuveld. Ook hier staat het woord "War" op de muur gekalkt.

Een bewoner is korte behandeld door de ambulancedienst. De politie heeft de Populierenweg afgezet om de situatie veilig te stellen en zal de aankomende uren onderzoek doen.