AMSTERDAM - De recherche heeft twee minderjarige verdachten aangehouden in het onderzoek naar de dood van een man die eind augustus in Amsterdam-Noord werd aangetroffen. Omstanders vonden de man op het NDSM-Plein met een straattegel op zijn hoofd en zeer ernstig hoofdletsel. Aan deze verwondingen overleed hij een aantal dagen later in het ziekenhuis. De aangehouden verdachten – jongens van 13 en 15 jaar oud – worden in verband gebracht met meer geweldsincidenten in Amsterdam-Noord de afgelopen periode.


In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 augustus kreeg de politie rond 03.00 uur de melding van een zwaargewonde man met een straattegel op zijn hoofd op het NDSM-Plein. Het slachtoffer moest ter plaatse door hulpdiensten gereanimeerd worden en werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Daar overleed de 42-jarige man uit Turkije op vrijdag 1 september. Hij laat vier jonge kinderen na.

De politie startte direct nadat de man was gevonden een onderzoek naar wat er met het slachtoffer gebeurd was. Een Team Grootschalig Opsporing richt zich op de zaak. Rechercheurs kwamen de twee jonge verdachten al snel op het spoor en hielden ze maandag 11 september allebei aan. Donderdag 14 september zijn de jongens voorgeleid aan de rechter-commissaris die ze voor een periode van veertien dagen in bewaring heeft gesteld. Zij zitten dus vast.

Verdenking andere geweldsincidenten

De recherche brengt de aangehouden verdachten tevens in verband met meer geweldsincidenten in Amsterdam-Noord de afgelopen periode. Ze zijn allebei ook aangehouden voor twee straatroven op het NDSM-terrein en in de directe omgeving van het terrein, onderzocht wordt of de twee te linken zijn aan andere straatroven.

Daarnaast kwamen rechercheurs in het onderzoek naar de dood van de man op het NDSM-Plein aanwijzingen op het spoor die wijst op betrokkenheid van de twee bij de diefstal van een regenboogvlag op de Bongerdkade in Amsterdam-Noord. Deze vlag werd in de brand gestoken en in een vuilcontainer gestopt. De jongens worden daarmee verdacht van groepsbelediging, diefstal, vernieling en brandstichting.