AMSTERDAM - Een 31-jarige man uit Utrecht en twee mannen van 29 en 37 jaar uit Amsterdam zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij twee plofkraken in Duitsland en deelname aan een criminele organisatie. Wel werden de twee Amsterdammers veroordeeld voor respectievelijk autodiefstal en witwassen.

De mannen kwamen in het vizier van de politie nadat de naam van één van hen naar boven kwam in een onderzoek naar twee schietpartijen op een coffeeshop in Amsterdam.

Twee plofkraken in Duitsland
Op 1 februari 2017 en op 17 februari 2017 werden in Neukirchen-Vluyn en in Aachen-Simmerath in Duitsland 2 plofkraken gepleegd door gemaskerde mannen. Bij de overval op de geldautomaat in Neukirchen-Vluyn maakten ze ongeveer 118.000 euro buit, bij de andere lukte het de daders niet om geld te stelen.

Geen direct bewijs
De rechtbank stelt vast dat er geen direct bewijs in het dossier aanwezig is dat de verdachten betrokken zijn geweest bij de plofkraken. Zo betroffen telefoongegevens die zijn onderzocht voornamelijk Nederlands grondgebied. Een foto van een snelheidsovertreding die in Duitsland is gepleegd in de buurt van één van de plofkraken met een gestolen Nederlandse auto is onvoldoende duidelijk om een betrouwbare herkenning op te baseren. Ook is er geen DNA van de mannen aangetroffen op de plaats delict en zijn er geen duidelijke signalementen van de gemaskerde mannen die de plofkraken hebben gepleegd.

​Veroordeeld voor respectievelijk witwassen en het stelen van een huurauto
De rechtbank acht wel bewezen dat de 37-jarige Amsterdammer zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van 7.600 euro door een BMW-motor te kopen met geld dat uit een misdrijf afkomstig is. De 29-jarige Amsterdammer is schuldig aan het stelen van een huurauto. Beide mannen worden veroordeeld tot 81 dagen gevangenisstraf.