AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag 28 maart twee Amsterdammers aangehouden op verdenking van handel in frauduleuze QR-codes. De politie neemt deze vorm van fraude hoog op.

De gemeente/GGD Amsterdam heeft aangifte gedaan van fraude met vaccinatieregistraties. Deze vaccinatieregistraties zijn gedaan door accounts van GGD-medewerkers waarvan onlangs de inhuur door de GGD voor de priklocatie RAI Amsterdam was gestopt. De verdachten, een 24-jarige man en een 25-jarige vrouw, zouden in februari en maart 2022 valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt. Eén van de verdachten was op dat moment werkzaam voor de GGD.

Hierdoor konden kopers onterecht over een QR-code beschikken zonder daadwerkelijk gevaccineerd te zijn. Deze QR-codes zijn vermoedelijk gebruikt om naar het buitenland te reizen en dan voornamelijk naar landen waarop dat moment de QR-code vereist was om het land in te reizen. De politie doet nader onderzoek naar de verdenking. Ook de minimaal 1300 afnemers van valse vaccinatie- en testregistraties van de verdachten worden daarin meegenomen.

De twee verdachten zitten vast, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.