AMSTERDAM - Op dinsdagochtend 11 mei 2021 zijn een 32-jarige man uit Velsen en 27-jarige vrouw uit Diemen aangehouden op verdenking van witwassen en cybercrime. De recherche ontvangt in oktober 2019 een aangifte van een stichting die zich inzet voor goede doelen. Uit onderzoek blijkt dat een bedrag van meer dan één miljoen naar een verkeerde rekening is overgemaakt onder valse voorwendselen. De verdachten beheerden dit rekeningnummer en gebruikten een deel van het bedrag voor onder andere luxe voertuigen. Bij een van de verdachten werden luxe goederen en een luxe personenauto in beslag genomen.


Werkwijze

De verdachten deden zich voor als de stichting door een nepfactuur te versturen naar de donateur. Op deze wijze hebben zij zich wederrechtelijk gevoegd in het e-mailverkeer tussen de stichting en donateur. De donateur schenkt vervolgens het bedrag aan de verdachten, niet wetende dat het een valse factuur is. De stichting heeft de schenking nooit ontvangen.

Preventie
Bel wijzigingen in de stamgegevens (zoals rekeningnummer, adresgegevens enz) altijd telefonisch na. Gebruik daarbij het telefoonnummer dat al bij u bekend is, niet het nummer op de factuur of vermeld in de mail. Meer informatie: www.politie.nl