AMSTERDAM - Een 40-jarige man is veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag op een 62-jarige man uit Amsterdam en voor verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving van een vrouw.


De vrouw werd in de nacht van 8 op 9 maart 2022 door de verdachte vastgehouden in de slaapkamer van een woning aan de Houtrijkstraat, in de Spaandammerbuurt in Amsterdam. Hier werd zij meermaals gedwongen tot seks. De volgende ochtend, nadat zij de woning had verlaten, heeft de vrouw een kennis verteld wat er was gebeurd en aangegeven dat zij in de woning de geur van een dood dier of mens rook. De door de kennis gealarmeerde politieagenten troffen in de woning vervolgens het lichaam van een 62-jarige Amsterdammer aan, in gevorderde staat van ontbinding. Onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte het slachtoffer met grof geweld om het leven heeft gebracht.

Tbs-maatregel

De rechtbank oordeelt dat een langdurige, onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf jaar passend is. Voor de hoogte van die straf houdt de rechtbank ook rekening met de tbs-maatregel met dwangverpleging die is opgelegd. Dit omdat de man tijdens het uitzitten van zijn gevangenisstraf onbehandeld in detentie verblijft. Een gevangenisstraf van zeer lange duur zal daarom mogelijk de behandeling die daarop volgt bemoeilijken.