AMSTERDAM - Een 36-jarige man zou aan waanideeën leiden en verminderd toerekeningsvatbaar zijn toen hij op 1 augustus 2023 zijn onderbuurman in diens woning aan de Robert Scottstraat in Amsterdam zou hebben doodgestoken en zijn huisgenoot ernstig zou hebben verwond. De officier van justitie sprak van een onbeschrijfelijk drama, waarbij de verdachte geen enkele uitleg heeft gegeven over zijn daad en geen berouw heeft getoond. Tegen hem is vandaag vijftien jaar celstraf en TBS met dwangverpleging geëist.


De officier van justitie benadrukte het zinloze en tragische karakter van de aanval, waarbij twee jonge mannen die niets met de verdachte te maken hadden slachtoffer werden. De gevolgen van deze daad zijn des te moeilijker te dragen vanwege het gebrek aan verklaring of berouw van de verdachte. Zowel de huisgenoot als de nabestaanden blijven met talloze vragen achter.

“Koelbloedig heeft hij in diens eigen veilige woning op een gruwelijke manier aangevallen. Hij is overrompeld en kon zich niet verdedigingen. Hij is alleen gestorven. Zonder dat zijn ouders, vriendin en broertje op dat moment hem de fysieke liefde konden laten voelen, die zij hem zo graag in die laatste minuten hadden willen laten voelen. De eenzaamheid van het gevolg van verdachtes daad is oneindig en ook dat valt verdachte aan te rekenen.”

Bedreigingen

Volgens de officier van justitie was er geen aanleiding voor de gewelddadige aanval. De verdachte was op blote voeten en gewapend met een mes de woning van de jonge mannen binnengedrongen, waar hij de 25-jarige aanviel terwijl hij op bed lag. Zelfs toen de huisgenoot probeerde in te grijpen, bleef de verdachte doorgaan met zijn aanval en richtte hij zijn agressie op de huisgenoot.

“Verdachte heeft twee jongens aangevallen. Twee jonge jongens, die niets te maken hadden met de wanen van verdachte. Twee jongens die een vrolijk leven leidden en een fijne toekomst tegemoet gingen. Twee jongens die geen vlieg kwaad deden, genoten van het leven en volledig losstonden van de duisternis waar verdachte kennelijk in verkeerde.”

Uit het dossier komt volgens de officier van justitie een beeld naar voren waaruit blijkt dat verdachte al jaren zich onder andere richtte op de onderburen, hen bedreigde en ook in het algemeen bedreigingen deed. In 2021 zou hij tegen één van de slachtoffers hebben gezegd: "Wel blijven staan hè lafaard. Je moet ook blijven staan als ik het licht uit je ogen haal."

Moord

Twaalf uur voor de fatale steekpartij zou de verdachte op social media een bericht hebben geplaatst waarin volgens het OM duidelijk naar voren komt dat de verdachte het plan heeft om iemand een fatale klap toe te brengen. “Planmatig en doelmatig brengt hij die fatale slag toe aan . Het ging dus niet enkel om bedreigende uitlatingen, hij had het plan om te doden”, aldus de officier van justitie.

Het OM gaat uit van moord op het 25-jarig slachtoffer en een poging doodslag op de huisgenoot. Het geweld werd gericht op de 25-jarige, en zijn huisgenoot probeerde hem te hulp te schieten waardoor de agressie zich vervolgens op hem richtte.

De zitting gaat op 13 mei verder.