AMSTERDAM - De rechtbank heeft straffen uitgedeeld tot zes jaar voor zes mannen die in 2016 een overval pleegde op een waardetransport. Één van de daders werkte op dat moment zelf voor het bedrijf waarvan het busje was.

De rechtbank spreekt dan ook van een inside job. De bestelbus was namelijk helemaal niet herkenbaar als waardetransport en dus moeten de daders geweten hebben wat er in de bus zat. Daarnaast was één van de overvallers de broer van de bestuurder van het busje.

Daarnaast was de bestuurder, nadat hij had gebeld met één van de overvallers, een andere route gaan rijden en had hij zijn raampje opengehouden waardoor hij kon worden bedreigd met een vuurwapen. Daarop stapte de bestuurder uit en reed één van de overvallers naar een afgelegen plek.

Schadevergoeding
De chauffeur en zijn broer hebben zes jaar cel gekregen. Een andere overvaller moet twee maanden langer zitten omdat hij ook hennep heeft geteeld. Drie andere handlangers hebben cel- en taakstraffen gekregen voor heling en witwassen. Daarnaast moeten de zes mannen een schadevergoeding van 265.000 euro betalen.