AMSTERDAM - Vier van zeven verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij een overval op een waardetransport in Amsterdam-West hebben gevangenisstraffen van ruim zes jaar tegen zich horen eisen. Zij hebben volgens het Openbaar Ministerie een hoofdrol gespeeld in de overval waarbij de chauffeur van het busje zelf in het complot zou zitten.

Tegen de drie andere verdachten heeft het OM taakstraffen in combinatie met lichtere celstraffen geëist. De overval op het busje gebeurde eind 2016. Het busje zat vol dure sieraden en exclusieve horloges. Sommige ter waarde van 290.000 euro. Een gewapende man drong het busje binnen en dwong de bijrijder zijn hoofd tussen zijn benen te stoppen. De chauffeur werd gedwongen naar een afgelegen plek in Nieuw-West te rijden.

Chauffeur in complot
Daar werd het busje leeggehaald en in brand gestoken terwijl de chauffeur en de bijrijder er nog in zaten. Ze konden ternauwernood wegkomen, zo leek het. Maar uit onderzoek van het OM bleek dat de chauffeur betrokken was bij de overval. Hij zou vooraf van alles op de hoogte zijn geweest.

Kort na de start van het onderzoek kreeg het OM informatie waarbij de naam van een verdachte werd genoemd. Die verdachte bleek weer te linken aan een andere persoon: de neef van de bestuurder van het busje. Op een na zijn alle verdachten familie van de chauffeur.

Bosjes
Een deel van de buit werd door voorbijgangers gevonden in de bosjes, nog voordat handlangers van de overvallers ze konden oppikken. Een groot deel van de sieraden is nog spoorloos. Wel werd bij een huiszoeking werden onder andere lege Cartier-dozen en echtheidscertificaten gevonden.

De overval heeft op de nietsvermoedende bijrijder een enorme impact gehad, vertelde het OM tijdens de zitting. 'Hij is meer dan ooit wantrouwend ten opzichte van vreemden. Hij gaat minder de deur uit. Hij trekt zich terug.' Hij is inmiddels naar het buitenland verhuisd.

Tijdens de zitting kwamen slechts drie van de zeven verdachten opdagen. Zij ontkenden betrokkenheid bij de overval.