AMSTERDAM - Vier mannen uit Amsterdam zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 16 tot 34 maanden. De 20-jarige hoofdverdachte pleegde maandenlang mensenhandel door een kwetsbare jonge vrouw gedwongen seks te laten hebben met zijn vrienden, die hem daar soms ook voor betaalden. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 34 maanden. De andere drie verdachten zijn veroordeeld omdat zij het slachtoffer hebben verkracht.


Verliefd
De verdachte en het slachtoffer leerden elkaar kenden op internet. Het slachtoffer verbleef op dat moment, na een gewelddadige relatie, in een instelling en was kwetsbaar en afhankelijk van anderen. Al snel was zij erg verliefd op de verdachte. Ze wilde niets liever dan een relatie met hem. De verdachte deed net alsof hij ook een relatie met haar wilde. Hij misleidde haar door haar onder andere een toekomst samen te beloven. De verdachte wist al die tijd dat het slachtoffer verliefd op hem was én hij was op de hoogte van haar kwetsbare situatie. Uiteindelijk zei hij tegen het slachtoffer dat ze alleen zijn vriendin kon zijn als ze seks zou hebben met zijn vrienden. De verdachte bracht het slachtoffer verder in een afhankelijke positie door te zeggen dat hij seksvideo’s van haar had. Die zouden openbaar worden gemaakt als zij niet luisterde. Ook dreigde hij naaktfoto’s naar haar vader te sturen.

Seks
Het lukte de verdachte om het slachtoffer zo ver te krijgen. In september 2018 had ze meerdere keren tegen haar wil seks met zijn vrienden. Dit gebeurde onder andere in de regio Utrecht, op de achterbank van een auto én op afgelegen, donkere plekken. Daarnaast spraken ze af in hotelkamers waar vrienden van de verdachte in de rij stonden om seks te hebben met het slachtoffer. Uit verklaringen van het slachtoffer én uit appgesprekken maakt de rechtbank op dat de verdachte vanaf het begin van plan was het slachtoffer voor hem te laten werken als prostituee.

Straffen
Volgens de rechtbank heeft de hoofdverdachte zich schuldig gemaakt aan mensenhandel. Hij palmde het slachtoffer in en zorgde ervoor dat zij seks had met zijn vrienden. Voor die seksdates zorgde hij ervoor dat het slachtoffer naar de juiste plek werd gebracht. De verdachte heeft zich naast de mensenhandel ook schuldig gemaakt aan het bedreigen van het slachtoffer en het verduisteren van haar telefoon. Ook had hij 77 MDMA pillen en meerdere wapens in zijn bezit. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een celstraf van 34 maanden. Ook moet hij € 1.000,- betalen voor verboden wapenbezit. Twee medeverdachten van 32 en 21 jaar zijn beiden veroordeeld tot een celstraf van 28 maanden. Zij hebben het slachtoffer ieder drie keer verkracht. De rechtbank legt een 23-jarige verdachte een celstraf op van 16 maanden. Hij had één keer tegen de wil van het slachtoffer seks met haar. Daarnaast moeten alle verdachten een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.