DIEMEN - De twee mannen en de vrouw die verantwoordelijk zijn voor een brand in een flat in Diemen zijn zojuist tot 14, 15 en 16 jaar cel veroordeeld. Bij de brand kwam de 27-jarige David Swart om het leven.

Simona I. heeft 16 jaar gekregen, haar broer Gilermo I. 14 jaar. Ook Rachied V. is veroordeeld. Hij heeft 15 jaar gekregen. Voor de rechtbank woog het zwaar mee dat dat de verdachten hebben gespeeld met mensenlevens. "Ze hadden kunnen voorzien dat er gewonden of zelfs doden zouden kunnen vallen. Het is voor de rechtbank onbegrijpelijk dat de verdachten zulke risico's hebben genomen."

Simona I. en haar broer Gilermo hadden tijdens het proces al schuld bekend, maar Rachied V. heeft altijd ontkend dat hij betrokken is geweest bij de brand. De rechter vindt echter dat er genoeg belastend materiaal is tegen hem, omdat hij is herkend nadat de zaak behandeld is in Opsporing Verzocht en omdat hij een brandwond op zijn voet had. V. claimde zelf dat dat door een scooterongeluk kwam.

De woning die in brand werd gestoken, was die van Simona I. "Ik was mij niet bewust van de gevaren, omdat ik werd benaderd door mensen die zeiden het al elf keer te hebben gedaan. Ik heb veel schulden. Het ging om geld", zo vertelde I. tijdens de rechtszaak.

Anonieme tipgever
Al snel na de brand kwam de politie I. en haar broer op het spoor. Tijdens de brand werd de politie al getipt door een anonieme tipgever. Deze meldde dat er brand zou worden gesticht ergens in een studentenflat in Diemen en dat het om geld zou gaan. De ex-schoonzus van I. bleek achteraf de tipgever te zijn geweest.

Uren na de brand werd Swart dood gevonden op de twaalfde verdieping van de flat. Hij was door verstikking om het leven gekomen. De vriendin van Swart, die ook in de flat aanwezig was, raakte zwaargewond.