AMSTERDAM - Zeven mannen zijn volgens het OM betrokken geweest bij het transport en de distributie van ruim 2000 kilo cocaïne. Tegen hen eiste het OM vandaag celstraffen van zeven tot tien jaar voor handel in drugs, wapenbezit en witwassen. Een melding van een mogelijke ontvoering leidde uiteindelijk tot de verdenking van handel in een grote hoeveelheid cocaïne ter waarde van ongeveer 150 miljoen euro.

Het onderzoek naar de zeven verdachten startte in november 2021 nadat een bewoner van een appartementencomplex in Amsterdam getuige was van een geweldsincident en de politie waarschuwde. De getuige zag dat een persoon in de parkeergarage onder het complex in een witte bestelbus werd geduwd die vervolgens snel wegreed. Op basis van de verklaring van de getuige, camerabeelden en herkenning van het kenteken van de bestelbus, kon de politie later die dag vijf mannen aanhouden. Niet lang na de aanhouding wordt het de politie duidelijk dat het niet om een ontvoering ging, maar om een poging verdovende middelen te stelen; een ripdeal. Twee verdachten zijn later door de politie aangehouden.

Professioneel opgezet

De witte bestelbus blijkt een cruciale rol te spelen in het onderzoek. Uit locatiegegevens van deze bus en camerabeelden blijkt dat die in de ochtend van 4 november ook in Voorschoten is geweest, samen met twee andere bestelbussen. In de in beslaggenomen telefoons van verdachten vindt de politie chatberichten die duiden op het vervoeren en distribueren van verdovende middelen waarbij drie bussen worden gebruik. Die voertuigen rijden naar diverse woningen en loodsen in Amsterdam, Den Haag en Voorschoten. De route van de bussen is in kaart gebracht door onder meer kentekenherkenningen via ANPR. GPS, camerabeelden en de telefoons van de verdachten. Uit het onderzoek van de politie blijkt dat met deze drie bestelbussen 2060 kilo cocaïne is opgehaald uit Voorschoten. Daarvan zou 1860 kilo bestemd zijn voor Amsterdam en 200 kilo voor Den Haag.

Bij het transport en de distributie van dit soort grote hoeveelheden gaat het zonder uitzondering om extreem professionele organisaties, stelt de officier van justitie. “De verdovende middelen werden ondergebracht in appartementencomplexen met inpandige parkeergarages waar je onopvallend en veilig in en uit kunt rijden met tags die het hek op afstand openen. Garages van bewoners die druk zijn met hun dagelijkse beslommeringen. Woningen die enkel voor het criminele doel van het opslaan van verdovende middelen zijn gehuurd en worden bewoond door spookburgers.”

Exorbitante bedragen

Er worden bussen gehuurd, er is bewapening aanwezig. Bij het transport zijn vele verschillende voertuigen betrokken zodat moeilijk te herleiden is in welke van deze voertuigen de kostbare lading vervoert. De verdachten maken gebruik van meerdere telefoons, die speciaal voor dit transport worden aangeschaft. Ze staan niet op naam en slechts te linken zijn aan een bijnaam waarvan de identificatie zeer lastig is. Toch is het de politie gelukt de verdachten aan de bijnamen te koppelen, zei de officier van justitie vandaag op zitting.

Volgens de officier van justitie heeft de harddrugsindustrie inmiddels de omvang van een forse multinational: “De hoeveelheden worden groter, dit onderzoek is daarvoor illustratief en er gaan exorbitante bedragen in om, waarmee het zeer lucratief is en de belangen groot zijn.”

De rechtbank doet op 16 januari 2023 uitspraak.