AMSTERDAM - Een 27-jarige toerist is vorige week zwaar mishandeld door een fietser op de Rozengracht in Amsterdam. De politie is op zoek naar getuigen.

De toerist wandelde op 18 juli rond 00.55 uur achter zijn twee vrienden op de stoep van de Rozengracht in de richting van de Marnixstraat. De fietser passeerde de twee vrienden en reed vervolgens recht op het slachtoffer af, maakte een onverwachte beweging en raakte hem met een onbekend voorwerp.

Het slachtoffer liep een forse snijwond op aan zijn rug, meldt de politie vandaag. Het slachtoffer kon ter plaatse door hulpverleners worden behandeld en werd voor controle overgebracht naar een ziekenhuis. Later die nacht kon hij het ziekenhuis verlaten. Het is niet bekend waarom de fietser het slachtoffer heeft verwond.

Tweede incident
Vlak voor de mishandeling reed een fietser, mogelijk de verdachte, met hoge snelheid op een groep personen af ter hoogte van een horecagelegenheid aan de Rozengracht. Daar reed hij iemand aan en kwam hij ten val met zijn fiets. De fietser reed vervolgens door in de richting van de Prinsengracht. Daarna is hij niet meer gezien.

De verdachte is een man en tussen de 25 en 30 jaar oud. Hij heeft een lichte huidskleur en een slank postuur. Daarnaast is hij ongeveer 1.75 meter lang en mogelijk in het bezit van een witte rugzak. De man reed die dag op een damesfiets met fietstassen aan beide kanten.