SCHIPHOL - Al urenlang is de Koninklijke Marechaussee druk bezig met het weghalen en aanhouden van honderden actievoerders van Greenpeace en Extinction Rebellion op Schiphol Plaza. Zij verzamelden zich vanochtend om 11 uur in de hal om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen. Om 16.10 uur waren er nog steeds heel wat activisten aanwezig. Veel anderen waren rond die tijd al meegenomen door de Marechaussee.

De burgemeester had de actievoerders op het volgestroomde plein aan het einde van de ochtend laten weten dat ze om 12 uur weg moesten zijn. Dat gebeurde niet, waarop in de uren erna talloze actievoerders werden weggehaald.

De activisten van Greenpeace hadden vanochtend voorafgaand aan de actie een groot spandoek opgehangen op de grote reclamezuil naast de verkeerstoren. Daarop viel te lezen 'Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij'.

De 24-uurs actie is bedoeld als boodschap voor Schiphol om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen. Greenpeace wil dat het aantal vluchten krimpt, korte afstandsvluchten worden vervangen door de trein, er meer betaald gaat worden voor vliegtickets en dat Lelystad Airport niet voor vakantievluchten wordt geopend. Ook activisten van Extinction Rebellion hebben zich aangesloten.

Van Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer mag Greenpeace wel voor de deur op het Jan Dellaertplein demonstreren, maar mogen de activisten niet naar binnen. De gemeente heeft eerder al laten weten te gaan optreden als Plaza toch wordt bezet.

Confrontatie
Greenpeace heeft een deel van haar activisten de aflopen weken getraind om zich voor te bereiden op een confrontatie met de Koninklijke Marechaussee. Greenpeace schat dat er zo'n vier- tot vijfhonderd mensen zo'n training hebben gehad. De organisatie benadrukt dat zij op een vreedzame manier willen actievoeren.