AMSTERDAM - Vandaag heeft het OM tien jaar celstraf geëist voor doodslag op een 72-jarige man in maart van dit jaar. De man werd een paar keer met een zwaar metalen voorwerp op het hoofd geslagen en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De aanleiding voor het gewelddadig incident lijkt een conflict te zijn in de persoonlijke sfeer.


In de middag van 31 maart 2021 reageert de politie op een melding van een aanrijding tussen een scootmobiel en een tractor met een giertank op de Nobelweg, in de buurt van park Frankendael in Amsterdam. Als de politie ter plaatse komt, treffen zij een man op de grond aan naast een scootmobiel en een man in een tractor. De man op de grond wordt naar het ziekenhuis gebracht. Hij overlijdt nog diezelfde middag. Volgens de schouwarts is de man overleden aan hersenletsel opgelopen ‘ten gevolge van tenminste drie forse, stomp botsende krachtsinwerkingen aan het hoofd’.

'In elkaar geslagen'

De 55-jarige man in de tractor werd vrijwel direct na het arriveren van de politie aangehouden. Omstanders verklaarden namelijk dat hij de man die op de grond lag, had geslagen met een ijzeren voorwerp dat achterop de giertank zat. Als de politie de 55-jarige Amsterdammer ter plaatste vraagt wat er is gebeurd, zegt hij dat hij het slachtoffer eerder samen met zijn vrouw had betrapt. Hij had tegen de man gezegd hem klappen te geven als hij hem op straat tegen zou komen. En dat gebeurde ook in de middag van 31 maart toen de verdachte aan het werk was op de Nobelweg. “Ik zag hem. Ik heb hem toen in elkaar geslagen”, aldus de verdachte.

Strafverzwarend

Twee getuigen hebben gezien dat de 55-jarige verdachte met een metalen voorwerp hard tegen het hoofd van het slachtoffer sloeg. Dat geeft de verdachte zelf ook toe bij de rechter-commissaris. Hij verklaarde met een metalen mestverspreider, een onderdeel van de giertank, hard naar het hoofd van slachtoffer te hebben uitgehaald. Op de zitting vandaag zei hij per ongeluk het slachtoffer te hebben geslagen. Het slachtoffer zou met zijn scootmobiel tegen hem aan zijn blijven rijden tijdens de confrontatie op de Nobelweg.

Tegen de 55-jarige Amsterdammer eiste het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar. Het OM rekent het de man zwaar aan dat het 72-jarige slachtoffer in zijn invalidekar weerloos was , dat hij het slachtoffer op brute wijze heeft toegetakeld en zich daarna op geen enkele manier over hem heeft bekommerd.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.