DIEMEN - Eén vrouw en 2 mannen zijn in hoger beroep wegens brandstichting ieder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en 6 maanden. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank legde eerder gevangenisstraffen van 14 tot 16 jaar op. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep gevangenisstraffen van 14 jaar en 5 maanden tot 16 jaar en 3 maanden.


In de nacht van 19 juli 2017 stichtten de twee mannen brand in de door de vrouw gehuurde benedenwoning in een 15-etage studentenflat in Diemen. De brand werd gesticht om verzekeringsgeld op te strijken. De brand, en met name de hitte en de rook, grepen in het flatgebouw razendsnel om zich heen. Hierdoor overleed een 27-jarige jongeman en liepen 2 jonge vrouwen ernstig en blijvend letsel op.

Lange gevangenisstraffen en schadevergoedingen
Hoewel geen van de daders de catastrofale gevolgen van de brand heeft gewild, zijn de brandstichting en de gevolgen ervan zo ernstig dat lange gevangenisstraffen moeten worden opgelegd. In het voordeel van de vrouw en één van de mannen weegt het gerechtshof mee dat zij een mediation-traject met de 2 vrouwelijke slachtoffers hebben doorlopen, op een wijze die aan beide zijden getuigt van moed en empathie. De mediaton-gesprekken lijken deze slachtoffers te helpen hetgeen hen is overkomen een plek te geven. Bij de andere man houdt het gerechtshof er rekening mee dat hij niet bij de planning was betrokken. De door de rechtbank eerder opgelegde en de door het Openbaar Ministerie geëiste gevangenisstraffen vindt het gerechtshof, gelet op straffen voor brandstichting met dodelijk afloop in andere zaken, te hoog.

De daders moeten aan de slachtoffers en een nabestaande een bedrag van in totaal bijna € 750.000 aan schadevergoeding betalen.