AMSTERDAM - Tegen twee mannen, waarvan er één lid was van de motorclub Bandidos Motorcycle Club (BMC), zijn celstraffen van tien en zes jaar geëist. De mannen worden verdacht van de uitvoer van harddrugs. Twee transporten van tientallen kilo’s drugs mislukten en leidden tot gewelddadige conflicten. De verdachten gebruikten hierin de gewelddadige reputatie van de motorclub om hun slachtoffers te intimideren en bedreigen. Eén van de mannen staat ook terecht vanwege het voortzetten van de verboden motorclub BMC Holland.

Deze zaak draait om twee mannen van 38 en 56 jaar, die verdacht worden van de uitvoer van 48 kilo speed naar Zweden in april 2020 en tien kilo cocaïne naar Engeland in juni dat jaar. De verdachten communiceerden via de versleutelde berichtenservice EncroChat, zonder dat ze wisten dat de politie deze berichten kon meelezen. Dankzij de hack van EncroChat is er een unieke momentopname beschikbaar uit het leven van de verdachten gedurende een aantal maanden, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket. En dat geeft een ontluisterend beeld:

Deze verdachten houden zich nagenoeg alleen maar bezig met het (voor)bespreken, voorbereiden en uitvoeren van criminele activiteiten. (..) Zwaar strafverzwarend in deze is dat verdachten zich bij de uitvoering van die strafbare feiten hebben bediend van bedreiging met geweld of het daadwerkelijk plegen van geweld. Zij hebben zich daarbij ook bediend van de intimiderende werking van het lidmaatschap van de Bandidos, niet alleen door het dragen van BMC-colors maar ook door het nadrukkelijk benoemen van (de macht van de) club. “Ze kunnen ons wel vastzetten maar dan komen we met 20 man terug”.

De rechter heeft eerder bepaald dat het dragen van kleding en logo’s van de Bandidos in het openbaar strafbaar is. Volgens het Openbaar Ministerie lapten de verdachten dat verbod aan hun laars. Ze konden op basis van hun EncroChat-aliassen, met namen als ‘feralkangaroo’ en ‘homesweethome’ in het onderzoek geïdentificeerd worden. Ze zijn (goede) bekenden van elkaar, zo blijkt uit de politiesystemen. Ze zijn vaker samen gecontroleerd en aangehouden en waren verbonden aan de Bandidos MC.

Bedreiging, afpersing en mishandeling
Zo meldt de één dat hij een klant, een Zweeds Bandidos-lid, heeft gevonden voor 85 ‘snelle’ naar Zweden ‘in een nieuwe kluis’. Ze chatten over ‘die speed’, en of die ‘dubbel vacuüm’ zitten. Vervolgens ontvangt de verdachte een foto van een grote hoeveelheid gevacumeerde pakketten. Het transport verloopt niet als gehoopt, en de drugs kon niet volgens de planning worden afgeleverd. “Ik ga alles bij hem ophalen”. “kanker loser. Echt. Ik wacht op me kans om hem te pakken un keer”.

De verdachten gaan verhaal halen bij twee mensen die ze voor de mislukking verantwoordelijk houden, en er vallen rake klappen. De stemming wordt gewelddadiger als een ander transport, van tien kilo cocaïne naar Engeland, ook mislukt. Dan is de sfeer zo grimmig dat een betrokkene aangifte doet van bedreiging, afpersing en mishandeling door de verdachten.

Voortzetting verboden motorclub Bandidos Holland

Eén van de twee verdachten wordt alleen schuldig geacht aan de drugstransporten en de mishandeling en afpersing van twee personen. De ander wordt ook verweten dat hij de verboden motorclub Bandidos Holland voort heeft gezet en daarmee de rechterlijke uitspraak heeft genegeerd. Volgens de officier van justitie is in dit onderzoek is heel duidelijk te zien dat de uiterlijke kenmerken van de Bandidos een rol hebben gespeeld in – en ook daadwerkelijk worden gebruikt voor – het stimuleren van geweld en strafbare feiten. Het handelen van deze verdachte is een ernstige en ontoelaatbare ondermijning van de rechtsorde en daarom is voor hem een straf van tien jaar toepasselijk.