AMSTERDAM - Om criminele inmenging in de transportbranche van het Westelijk Havengebied van Amsterdam tegen te gaan, organiseerde het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) op 12 en 13 april actiedagen.


Tijdens de actiedagen werden zestig vrachtwagens en zes bestelbussen gecontroleerd. Ook werden drie transportondernemingen repressief en negentien binnenvaartschepen preventief bezocht. De controles leidden tot meer dan twintig transport-gerelateerde boeterapporten. Ook stuitte de politie op harde signalen van criminele inmenging en verschillende zaken met betrekking tot arbeidsuitbuiting. Hiervoor zijn in totaal tweeëndertig informatiemutaties opgemaakt.

Aan de actiedagen namen naast de politie, het RIEC Amsterdam Amstelland, het Platform Veilig Ondernemen, de Douane, het Openbaar Ministerie, Nederlandse Arbeidsinspectie en de Port of Amsterdam deel.

Preventie

Niet alleen controles, maar juist ook de inzet op preventie is een belangrijk onderdeel binnen het programma TFOC. Zo dronken chauffeurs en schippers tijdens de actieweek onder andere ‘coffee with a cop’. Tijdens deze koffiemomenten – die plaats vonden op cruciale punten in het havengebied - lag de focus vooral op het bewust maken van de vaak faciliterende rol die de transportsector speelt bij criminele activiteiten. In totaal zijn er 75 preventiegesprekken gevoerd.

Minister J&V bezoekt actiedag

Op woensdag 12 april bezocht de Minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, de actiedag in de Haven van Amsterdam. De minister ging onder andere in gesprek over het programma TFOC en de 100% ondermijningscontroles op het beroepsgoederenvervoer. Dilan Yeşilgöz-Zegerius: ‘Iedere crimineel heeft transport nodig. Transportbedrijven worden daarom soms onbewust de dupe en vervoeren zonder het te weten grote hoeveelheden drugs tussen hun lading. Het programma Transport Facilitated Organized Crime helpt dit te voorkomen door vrachtwagenchauffeurs bewust te maken van crimineel misbruik. Daarnaast voeren zij acties uit om onderliggende criminele netwerken op te rollen. Indrukwekkend om te zien hoe dit in zijn werk gaat.’

Programma Transport Facilitated Organized Crime

Nederland is een transportknooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale-, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs en wapens. Als één overheid bestrijden en voorkomen we samen met de transportbranche georganiseerde criminaliteit in de transportsector. Dit gebeurt onder de vlag van het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) van de Landelijke Eenheid van de politie. Het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de branche tegen criminele inmenging is in de TFOC-aanpak een belangrijk speerpunt.

Serious Game: Operatie Zelos

Er gebeurt veel in de logistiek dat wijst op bezoek van drugscriminelen. In de haven, op kantoor en zelfs buiten je werk. Herken jij verdachte situaties? Ontdek het in de serious game Operatie Zelos