AMSTERDAM - De officier van justitie in Amsterdam heeft vanmiddag een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist tegen twee mannen van 24 en 28 jaar uit Amsterdam. De twee worden ervan verdacht vorig jaar een opruiende videoclip te hebben gepost waarin met nepvuurwapens wordt gezwaaid. In deze video wordt naar het standpunt van het OM niet alleen geweld verheerlijkt maar ook aangezet tot geweld. De grens van artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting is daarmee overschreden.

De twee verdachten zijn op 28 en 29 april 2020 aangehouden op verdenking van wapenbezit naar aanleiding van een videoclip waarin met nepvuurwapens werd gezwaaid. Nadat de politie in augustus 2020 een andere videoclip van de beide verdachten ontdekte, werd de verdenking uitgebreid met opruiing.

Aanzetten tot geweld
De officier van justitie heeft vanmiddag op zitting toegelicht waarom de rap wat het OM betreft opruiend is. In de video zijn de twee verdachten zwaaiend met nepvuurwapens te zien die het gebaar maken om iemand af te maken. Dat doen ze door hun rechter platte hand langs hun keel te halen. Ook wordt gerapt ‘catch een opp, ik maak hem echt dood’. Met ‘opp’ wordt in drill jargon een vijand aangeduid.

De teksten van de rap kunnen naar het standpunt van het OM iemand aanzetten tot geweld. De officier vanmiddag in haar requisitoir: “Er wordt op het gemoed gewerkt van personen die daarvoor vatbaar zijn. Dat kunnen leden zijn van de eigen groepering, van overige groeperingen of van willekeurig personen die de video’s bekijken. Juist deze veelal jonge kijkers van de video zijn ontvankelijk voor de uitlatingen die worden gedaan. Het is juist deze groep die geïnspireerd kan raken om zelf ook wapens aan te schaffen, drillrap video’s met wapens te maken of nog erger, over te gaan tot het gewelddadige gedrag waartoe wordt opgeroepen door de verdachten in de video.”

An sich is niet strafbaar

Het OM wil dat er een grens gesteld wordt aan de video’s die worden gepost met een opruiend karakter die geweld en wapenbezit verheerlijken. De officier heeft vandaag op zitting benadrukt dat het van belang is om niet alle drillrap over één kam te scheren en een duidelijk onderscheid te maken tussen uitingen die wel en die geen oproep doen tot het plegen van strafbare feiten. Drill an sich is niet strafbaar. Maar in de drillrap video die vandaag aan de orde is, is de grens volgens het OM overschreden. Daarom eiste de officier tegen beide verdachten een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar.