AMSTERDAM - Vandaag, 19 maart 2021, is op last van burgemeester Halsema een woning aan het Lidewijdepad gesloten. Op grond van overtreding van de Opiumwet is de woning voor drie maanden gesloten.

Naar aanleiding van een ingesteld politieonderzoek zijn de woning en bijbehorende berging aan het Lidewijdepad doorzocht. Daar trof de politie verdovende middelen aan, waaronder een handelshoeveelheid cocaïne. Ook zijn er versnijdingsmiddelen, chemische vloeistoffen en andere attributen, zoals blokkenpersen en een persmal met logo’s, voor de verwerking en verpakking van drugs gevonden.

Uit de politierapportage blijkt dat wanneer de aantroffen goederen in combinatie worden gebruikt, het hele proces van terugwinning, drogen en verpakken van drugs in de woning kon plaatsvinden. De woning werd feitelijk niet bewoond.

Vervaardiging, handel en het gebruik van drugs hebben een nadelig effect op de openbare orde. Daarnaast kan de aanwezigheid van een handelshoeveelheid drugs leiden tot onveiligheid voor de omwonenden vanwege overlast, ripdeals, inbraak en de aantrekkingskracht van de woning op criminele activiteiten. Het open blijven van de woning levert dan ook een ernstig gevaar op voor de openbare orde. Om dit onmiddellijk en blijvend te herstellen heeft de burgemeester besloten om de woning voor drie maanden te sluiten.