AMSTERDAM - Op dinsdagavond 22 februari 2022 vond er een urenlange gijzeling plaats in de Apple Store aan het Leidseplein. Rond 22.30 uur is het de politie gelukt de gijzelnemer te doen stoppen, door hem aan te rijden toen een gijzelaar en de gijzelnemer naar buiten renden.


Rond 17.30 uur kwam een melding binnen bij de meldkamer van een mogelijke overval op de Apple Store. Toen de eerste politie-eenheden arriveerden, werden zij gelijk beschoten. Dat leidde ertoe dat de politie direct de wijde omgeving heeft afgezet en heeft opgeschaald. Hierbij werd onder andere de Dienst Speciale Interventies opgeroepen.

De situatie werd als zeer serieus en bedreigend beoordeeld. De verdachte, een 27-jarige man uit Amsterdam, schoot met een automatisch wapen en ook was een handvuurwapen zichtbaar. Daarbij droeg hij mogelijk een bomvest.

Veel bezoekers van de winkel en de omliggende winkels konden vrijwel direct het pand verlaten. Binnen nam de verdachte meteen een persoon in gijzeling. Hij nam zelf telefonisch contact op met de politie en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. De verdachte had de gijzelaar continue onder schot en hij dreigde zichzelf ook op te blazen.

Aanwezigen in veiligheid

De prioriteit van de driehoek was om de aanwezigen in het pand zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Gedurende de avond, wist de politie zo’n zeventig mensen die in het gebouw aanwezig waren in veiligheid te brengen. Vier personen hielden zich tijdens de gijzeling schuil in een kast op de begane grond. Zij zijn na het beëindigen van de gijzeling in veiligheid gebracht. Alle aanwezigen in het pand zijn ongedeerd gebleven, dit neemt echter niet weg dat het incident een grote impact heeft gehad. Iedereen is naar een opvanglocatie gebracht, waar getuigenverklaringen zijn opgenomen en slachtofferzorg zich over de betrokkenen heeft ontfermd.

Rond 22.30 uur vroeg de gijzelnemer om water. Toen de gijzelaar vervolgens naar buiten ging, vermoedelijk om het water te pakken, heeft hij het op een rennen gezet. De verdachte zette meteen de achtervolging in. Hij is vervolgens door een voertuig van de DSI door aanrijding tot stoppen gebracht. De gijzelaar is in veiligheid gebracht en de gijzelnemer is zwaar gewond per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Onderzoek

Op dinsdagavond heeft de politie twee woningen in Amsterdam doorzocht: de woning waar de verdachte verbleef en een woning waar hij geregeld kwam. De politie is nog volop in onderzoek, tientallen rechercheurs zijn met de zaak bezig.

Rijksrechercheonderzoek

Zoals gebruikelijk bij incidenten waarbij de politie geweld heeft toegepast en betrokkenen ernstig letsel hebben opgelopen of zijn overleden, doet de Rijksrecherche onderzoek.