AMSTERDAM - Op de Oostelijke Handelskade is vannacht rond 1.30 uur een plofkraak gepleegd op een afstortautomaat van ING. Diverse ruiten in de omgeving sneuvelden en ook een auto werd beschadigd door rondvliegende metalen delen.

De plofkraak vond plaats bij winkelcentrum Brazilië waar een filiaal van ING gevestigd is. Buurtbewoners zagen na een enorme knal een of twee personen heen en weer lopen bij de automaat. Kort daarna werd een scooter gebruikt om te vluchten van de plek van de plofkraak.

Even later hebben bewoners van de Veemkade gezien hoe twee personen een zwarte scooter 't IJ in probeerden te rijden. De scooter kwam echter terecht in een bootje dat daar lag afgemeerd. De politie onderzoekt of het om de scooter gaat die gebruikt is bij de plofkraak.

Bij de opgeblazen afstortautomaat heeft de politie samen met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie vannacht onderzoek gedaan. Volgens een getuige werden er geen explosieven meer aangetroffen en hebben de plofkrakers niets buit weten te maken.

Tegen 6.00 uur vanochtend was het onderzoek op de plek van de plofkraak afgerond en werd het gebied weer vrijgegeven.