AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft zeven verdachten veroordeeld voor hun rol in een fataal gevecht op de Amsterdamse Wallen, twee jaar geleden. Als gevolg daarvan kwam Robert Gerritsen (32) uit Voorthuizen om het leven.


De 22-jarige Roemeen Mirci M. die ervan werd verdacht dat hij de fatale klap had gegeven, handelde volgens de rechtbank uit noodweer. Hij krijgt hiervoor dan ook geen straf.

Bij de vechtpartij ging een groep mannen, van wie Gerritsen deel uitmaakte, op de vuist met drie Roemenen. De groep van het slachtoffer vierde een vrijgezellenfeestje. Volgens de rechtbank is niet duidelijk wat precies de aanleiding was van de vechtpartij, maar staat vast dat vooral de Nederlanders de Roemenen bleven opjagen en geweld gebruikten. Hij veroordeelde zeven van de acht verdachten voor openlijke geweldpleging voor deelname aan het gevecht. Een van de Roemenen is vrijgesproken, omdat zijn aandeel niet bekend is.

Volgens de rechtbank heeft niemand deze afloop gewild. Bij het bepalen van de straffen is gekeken naar ieders aandeel, maar is ook uitgegaan van het principe "gelijke monniken, gelijke kappen". Vier van de Nederlandse mannen kregen een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en taakstraffen tot tweehonderd uur. De vijfde van deze groep, voor wie het Openbaar Ministerie (OM) vrijspraak had gevraagd, werd veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van honderd uur. Hoewel zijn rol in de vechtpartij kleiner was dan de rest, heeft hij zich er volgens de rechtbank wel degelijk mee bemoeid.

In gracht gegooid
Het OM had drie jaar cel geëist tegen Mirci M. De rechtbank ziet dit anders. Hij werd tijdens het gevecht in de gracht gegooid en zag het geweld tegen een van zijn vrienden maar doorgaan toen hij op de kant klom. Daarop gaf hij vermoedelijk in paniek Gerritsen een klap, waardoor die zodanig ernstig hersenletsel opliep dat hij een dag later overleed. M. kreeg nu een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 150 uur. Zijn kompaan zeventig dagen gevangenisstraf, waarvan 46 dagen voorwaardelijk.

De uitspraak leidde tot emotionele reacties bij de nabestaanden van Gerritsen. Of het OM in hoger beroep gaat, is nog niet bekend.