AMSTERDAM - De 30-jarige Poolse verdachte die deze week door Polen aan Nederland is overgeleverd, blijft vastzitten. De man, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, is vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam.

De man werd eind september aangehouden in Polen en kwam woensdagavond 12 oktober 2022 aan in Nederland. Hij wordt

ervan verdacht te hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslag. Hem wordt medeplichtigheid aan moord met terroristisch oogmerk ten laste gelegd, het voorhanden hebben van vuurwapens en deelname aan een criminele organisatie. De verdachte zou destijds in Rotterdam gewoond hebben. De beperkingen waarin de verdachte zat zijn blijven bestaan.

Vermoedelijke aanstuurder en ‘filmploeg’

Drie andere mannen die vermoedelijk betrokken waren bij de aanslag op De Vries zijn donderdag 13 oktober in de Amsterdamse rechtbank verschenen in een eerste voorbereidende (pro forma) zitting. Ze beriepen zich op hun zwijgrecht. Het gaat om een 27-jarige Poolse man die wordt verdacht van het medeplegen of uitlokken van de moord op De Vries op 6 juli 2021. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) een auto, een telefoon en wapens geregeld voor de mensen die de aanslag uit gingen voeren. Ook gaf hij deze schutter en chauffeur instructies en aanwijzingen, en hij wordt daarom gezien als de aanstuurder.

Twee Nederlandse verdachten van 26 en 27, die deze zomer werden aangehouden in Spanje en Curaçao, worden verdacht van het medeplegen van de moord met een terroristisch oogmerk. Ze voerden volgens het OM voorafgaand aan de aanslag voorverkenningen uit rondom de studio van RTL Boulevard in Amsterdam. Op de dag zelf stonden ze op de uitkijk, volgden De Vries en maakten foto’s en filmpjes toen hij was neergeschoten. Die beelden hebben ze verspreid via sociale media.

Terroristisch oogmerk

Het terroristisch oogmerk zal ook worden toegevoegd aan de tenlastelegging van de 27-jarige Poolse verdachte, zo lieten de officieren van justitie weten. Het Openbaar Ministerie meent dat de moordaanslag een terroristisch oogmerk had, vanwege de manier waarop deze is uitgevoerd, namelijk door De Vries in het drukke centrum van Amsterdam, op de vroege avond, neer te schieten. Het slachtoffer was een zeer bekende en prominente Nederlander en de beelden van de zwaargewonde Peter R. de Vries werden verspreid via sociale media. Met dit alles werd vermoedelijk beoogd om Nederlanders ernstige vrees aan te jagen.

Twee rechtszaken

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam en overleed negen dagen later. De vermoedelijke schutter en chauffeur werden op de dag van de aanslag opgepakt en staan al geruime tijd in een aparte rechtszaak terecht. Op 9 juli 2021 startte het Landelijk Parket een onderzoek naar de opdrachtgever(s) en andere betrokkenen bij de moord, dat een jaar later leidde tot de eerste drie arrestaties. De rechtbank besloot dat de voorlopige hechtenis van deze drie verdachten verlengd wordt. De volgende rechtszitting in hun zaak is op vrijdag 6 januari 2023. De deze week overgeleverde Poolse verdachte zal dan ook gedaagd worden.