WEESP - De politie heeft recentelijk verschillende aangiftes ontvangen van mishandelingen, waarbij jonge slachtoffers werden belaagd, beroofd en letsel opliepen. Een uitgebreid onderzoek is gestart en de politie doet een beroep op de hulp van burgers.

Bij drie incidenten in 2024 worden de slachtoffers ingesloten en door meerdere personen aangevallen en in elkaar geslagen. Deze voorvallen vonden op verschillende locaties in Weesp plaats. Telkens was er een verband te zien met school en sociale media. Grof geweld werd niet geschuwd; één slachtoffer heeft ernstig letsel opgelopen, terwijl een ander, toen hij op de grond lag, tegen zijn hoofd werd geschopt. Zowel de slachtoffers als de verdachten zijn opvallend jong. De politie neemt deze voorvallen serieus en onderzoekt deze zaken.

De politie ziet in dit onderzoek overeenkomsten met incidenten in het tweede halfjaar van 2023, waaronder gewelddadige aanvallen door groepen jongeren tijdens en na het Sluis-en-Bruggenfeest. De verdachten pleegden toen de feiten in de avond en nacht en steeds in wisselende samenstellingen. In het onderzoek kreeg de politie toegang tot beeldmateriaal van de incidenten, wat leidde tot de identificatie van verdachten. Enkele van de geïdentificeerde jongeren bleken betrokken te zijn bij een ander gewelddadig incident op het station van Weesp, waarbij een stel het doelwit was. Bij een andere casus werd het slachtoffer beroofd van bijna al zijn kleren. Het werk van de recherche heeft in november geleid tot de aanhouding van in totaal twaalf verdachten. Dit was in vier afzonderlijke zaken waarbij cruciaal bewijsmateriaal in beslag werd genomen. Meerdere verdachten zijn in december voorgeleid aan een rechter-commissaris, twee hebben een dagvaarding ontvangen. De verdachten zullen zich later moeten verantwoorden voor de rechter.

De politie blijft zich ook nu inzetten om de veiligheid van de gemeenschap te waarborgen en roept op tot een actieve betrokkenheid van burgers om het geweldsprobleem aan te pakken en een veilige omgeving te creëren voor iedereen. Ook doet de politie een oproep aan iedereen die informatie heeft over de recente of soortgelijke incidenten, of mogelijk zelf slachtoffer is geworden, om zich te melden.

Neem alstublieft contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Als u liever anoniem blijft, kunt u uw informatie delen via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Ook kunt u informatie delen via het onderstaande tipformulier.