AMSTERDAM - De politie in Amsterdam is op zoek naar getuigen van de aanslag op het Telegraafgebouw. Een bestelbusje ramde even voor 04.00 uur de gevel van het pand aan de Basisweg. Vervolgens vloog het busje in brand en ontstond er een vlammenzee in de lobby.

De aanslag werd uitgevoerd met een witte Volkswagen Caddy, meldt de politie. De bestuurder is volgens de politie waarschijnlijk in een donkerkleurige Audi gevlucht. Eerder meldde de politie nog dat het om een BMW ging.

De politie vraagt mensen die informatie of beeldmateriaal hebben van voor of na het inrijden in het gebouw contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844, Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via het tipformulier waar men ook beeldmateriaal, bv. van dashcams, ter beschikking kan stellen.

Sporenonderzoek
"Wij vermoeden dat het opzettelijk heeft plaatsgevonden", reageert politiewoordvoerder Frans Zuiderhoek voor de camera. "De forensische opsporing doet nu sporenonderzoek."

Er waren meerdere mensen aanwezig in het pand op het moment dat het busje naar binnen reed. Er zijn geen gewonden gevallen, aldus Zuiderhoek. "We hebben nog geen idee wie er achter het stuur heeft gezeten. We gaan kijken of we kunnen achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk is."

De schade aan het gebouw is volgens hem enorm. "Ik heb van een collega begrepen dat de vlammen veertien meter hoog waren. Het glas is beschadigd, de geval is beschadigd: er is behoorlijk wat schade."