AMSTERDAM - Marije, ik heb je account gehackt en nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Wil je niet dat deze foto’s online komen, dan wil ik dat je mij betaalt in Bitcoins. Doe je dit niet, dan lek ik alle foto’s online en stuur ik ze naar jouw ouders en vrienden.

Zo begint de Escaperoom ‘Bl@ckmail’ die vanaf september naar verschillende scholen en jongerencentra in Amsterdam reist. In de Escaperoom krijgen jongeren 20 minuten de tijd om vier opdrachten te doen. Als je alle opdrachten succesvol afrondt en de juiste codes invoert, voorkom je dat de foto’s van Marije online komen.

In gesprek over schaamte en digitale veiligheid
De Escaperoom is ontwikkeld door Politie Amsterdam, met als doel om jongeren cyberbewust te maken. Nural Örücü, team Cybercrime Politie Amsterdam: “Sextortion, dat wil zeggen afpersing met gebruik van naaktfoto’s, filmpjes of webcammateriaal, komt helaas steeds vaker voor. Veel jongeren tussen de 13 en 25 jaar zijn er slachtoffer van. Door schaamte doen zij vaak geen aangifte. Met deze escaperoom willen we jongeren bewuster maken van het fenomeen, de schaamte doorbreken en hen handreikingen bieden om het te voorkomen. Het spel zelf helpt hierbij, want in de opdrachten komen verschillende aspecten van cybercrime terug. Maar het belangrijkst is het gesprek na afloop. In dit gesprek ligt de focus op preventie en online veiligheid, maar praten we ook over schaamte en wat je kunt doen als je toch slachtoffer bent geworden.”