AMSTERDAM - Bij een integrale controle op zondag 25 augustus zijn op de Nieuwe Meer zijn twee personen aangehouden en is een waterscooter en geluidsapparatuur in beslaggenomen.

Een 49-jarige man uit Amsterdam voer met een sloep op de Nieuwe Meer en had vermoedelijk teveel alcohol gedronken. De verdachte vluchtte tijdens zijn aanhouding via de snelweg, maar kon later op de openbare weg alsnog worden aanhouden. In verband met een onwelwording verloor de politie deze verdachte kort uit het oog. De uitslag van de ademanalyse van de verdachte bedroeg 0,9 promille. Op het water geldt een limiet van 0,5 promille voor de schipper. De verdachte is daarnaast ook bekeurd voor de wet op de Identificatieplicht en het lopen op de snelweg.

Daarnaast raakte een 39-jarige man uit Badhoevedorp zijn waterscooter kwijt. De politie nam deze in beslag, omdat hiermee een 42-jarige Amsterdammer zonder vaarbewijs te snel onverantwoord tussen zwemmers aan het varen was.

Illegaal feest
De politie maakte tijdens de controle ook een einde aan een illegaal feest, waar minimaal 500 personen aanwezig waren, en nam apparatuur waarmee versterkte muziek ten gehore werd gebracht in beslag. Tijdens dit feest zijn drie mensen onwel geworden, vermoedelijk door de combinatie van drank- en/of drugsgebruik en de hoge temperatuur. Deze personen zijn allemaal ter controle overgebracht naar het ziekenhuis. De politie is diverse malen door omstanders beledigd op met moment dat ze hulp verleenden aan deze personen. In verband met de prioriteit op dat moment is hierop geen actie op ondernomen. Later hield de politie wel een 40-jarige man uit Amsterdam aan voor belediging.

De integrale controle op het water is uitgevoerd door Belastingdienst, Gemeente Amsterdam, Waternet, Agentschap Telecom, Inspectie Leefomgeving en Transport, politie Landelijke Eenheid en Team Water en Havens eenheid Amsterdam. Gelet op de resultaten volgen er meer van dit soort controles om de overlast tegen te gaan en de veiligheid op het water te vergroten.