AMSTERDAM - In de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 maart 2021 hebben nog onbekende verdachten een plofkraak gepleegd op een pand van een juwelier aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam West. De schade aan het pand is groot. De recherche is op zoek naar getuigen, die het onderzoeksteam meer kunnen vertellen over de verdachten en/of hun vluchtroute, of wellicht beelden hebben van het voorval. Het is vooralsnog onbekend of de verdachten iets hebben buitgemaakt.

Omstreeks 03:40 uur worden buurtbewoners in de omgeving van Jan Evertsenstraat opgeschrikt door een enorme knal, veroorzaakt door een explosie. Omwonenden verklaren dat ze hierna een motorscooter met twee personen erop hebben zien wegrijden in de richting van het Balboaplein.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en medewerkers van de forensische opsporing hebben ter plaatse onderzoek gedaan en geen explosieven of ander gevaarlijk materiaal meer aangetroffen. Vanwege de heftige explosie heeft de brandweer de bovengelegen woningen geïnspecteerd op instortingsgevaar. Hiervan was geen sprake.

Getuigenoproep
We spreken graag met ieder die, voorafgaand aan de plofkraak, wellicht iets opvallends heeft gezien of gehoord. Daarnaast ontvangt het team graag camerabeelden van de periode voor en na de plofkraak, bijvoorbeeld van beveiligingscamera’s of dashcams in voertuigen. Ook als u andere informatie heeft, en u heeft nog niet met de politie gesproken, dan hoort het team graag van u. Dat kan via 0900-8844 of door het online tipformulier in te vullen. Via het formulier kunt u ook beelden ter beschikking stellen aan de politie. Anoniem bellen kan via 0800-7000.