AMSTERDAM - Op de vroege avond van maandag 18 maart 2024 heeft er een gewapende overval plaatsgevonden in de Sumatrastraat in Amsterdam-Oost. De verdachte kwam de winkel binnen met een wapen in zijn hand, terwijl er een personeelslid en twee klanten aanwezig waren. De medewerker kon naar het toilet vluchten en belde de politie. Toegesnelde agenten konden vervolgens de verdachte aanhouden.

Rond 19.45 uur ontving het Operationeel Centrum meerdere meldingen van een overval in de Sumatrastraat. De verdachte zou op dat moment nog in de betrokken winkel zijn. De man droeg een wapen in zijn hand, had een bivakmuts op en handschoenen aan. Collega’s zijn direct die kant op gegaan en hebben posities rondom de winkel ingenomen. De verdachte kwam op dat moment zonder buit naar buiten. Omdat het een melding betrof van een gewapende overval, hebben meerdere collega’s hun wapen getrokken. Hierna is de verdachte voor de deur van de winkel aangehouden en overgebracht naar een cellencomplex. Zowel het personeelslid als de klanten zijn geschrokken door deze overval, met name door de dreiging van het wapen. Gelukkig is er niemand gewond geraakt en zal slachtofferhulp worden aangeboden. De aangehouden verdachte is een 21-jarige man uit Almere.

Uit nader onderzoek is gebleken dat het wapen dat de verdachte bij zich had weliswaar echt leek, maar geen echt vuurwapen bleek te zijn.

De politie neemt meldingen van gewapende incidenten altijd uiterst serieus, met als voornaamste doel de veiligheid van zowel burgers als politiecollega's te waarborgen. Elke oproep met een wapen wordt met de hoogste prioriteit behandeld, waarbij alle noodzakelijke middelen worden ingezet om de situatie te beheersen. Later wordt via grondig onderzoek vastgesteld of het gerapporteerde wapen daadwerkelijk echt was.

De recherche doet verder onderzoek naar deze overval door onder andere het horen van de aangever, getuigen en het bekijken van beelden. Na dit onderzoek zal justitie een besluit nemen over de vervolging. Mocht u informatie hebben over deze overval en dit nog niet met de politie hebben gedeeld, neem dan contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden. Neem ook contact op als u behoefte heeft aan nazorg.

PvBnr. PL1300-2024064722