AMSTERDAM - De politie en de Mobiele Eenheid hebben zondagmiddag in Amsterdam het Museumplein schoongeveegd. Honderden mensen hadden zich daar verzameld om te demonstreren tegen de coronaregels. Agenten gebruikten wapenstokken, paarden, honden en een waterkanon.


Er werd met vuurwerk naar de agenten gegooid. Rond 15.30 uur was het Museumplein leeg, demonstranten houden zich nog wel in omliggende straten op. De actievoerders worden door de ME de Van Baerlestraat door gedreven.

Zondagmiddag werd er al een noodbevel afgekondigd, maar daar trokken velen zich niets van aan. Daarop werd besloten in te grijpen. „Ondanks de vele waarschuwingen van gemeente en politie en het afgekondigde noodbevel gaan de demonstranten op het Museumplein niet uiteen. De politie treedt nu op volgens draaiboek. Na meerdere waarschuwingen via versterkt geluid is de waterwerper ingezet”, zo liet de gemeente weten.

Een oudere vrouw met een rollator die door agenten van het plein werd gehaald gooide een groen poeder naar de agent die daardoor onder het poeder kwam te zitten. De oudere vrouw werd vervolgens aangehouden.

Kijk hier voor een uitgebreide fotoreportage over wat er zich op en rondom het Museumplein afspeelde.