AMSTERDAM - Opnieuw is in Amsterdam een sleutelbedrijf aangepakt wegens het verhuren van vijf illegale hotelappartementen. Aan de eigenaren van de verschillende appartementen en het betrokken sleutelbedrijf werden boetes opgelegd van in totaal € 175.000.

Het sleutelbedrijf  kreeg voor € 67.500 aan boetes opgelegd (€ 13.500 per appartement). De eigenaren van de verschillende appartementen hebben gezamenlijk voor € 108.000 aan boetes gekregen. Het gaat hierbij om drie panden met in totaal vijf illegale hotelappartementen die zijn gecontroleerd op woningonttrekking en brandveiligheid.

Sleutelbedrijven

In Amsterdam zijn tientallen sleutelbedrijven actief. Deze bedrijven zorgen bij verhuur van de woning, naast de sleuteloverdracht, vaak ook voor de schoonmaak van het pand en contact met de huurder(s). Vaak onderhouden ze profielen van de woning op websites voor vakantieverhuur. Deze sleutelbedrijven hebben belang bij het zo veel mogelijk verhuren van appartementen en overtreden regelmatig de regels voor vakantieverhuur. Daarbij worden appartementen het hele jaar door als illegaal hotelappartement verhuurd.

Handhaving

In het najaar 2016 is de handhaving, waarbij niet alleen de eigenaar maar ook de sleutelbedrijven van illegale hotelappartementen een boete krijgen, geïntensiveerd. Sindsdien is al voor € 526.500 aan boetes opgelegd aan eigenaren en sleutelbedrijven.