AMSTERDAM - Twee mannen van 24 en 31 jaar zijn in hoger beroep veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam die op zondag 24 januari 2021 eindigde in rellen. De oudste verdachte kreeg hiervoor 8 weken cel, waarvan 5 voorwaardelijk, en 60 uur taakstraf. De andere verdachte kreeg 8 weken cel, waarvan 6 voorwaardelijk, en 60 uur taakstraf. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De eis van de van het OM was 3 maanden onvoorwaardelijk voor beide verdachten. De politierechter legde eerder soortgelijke, maar lagere straffen op.

Rellen
Beide mannen waren aanwezig op of in de omgeving van het Museumplein, waar zonder toestemming werd gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. De manifestatie vond een week nadat een daar eveneens verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen flink uit de hand was gelopen plaats. Ook dit keer liep de demonstratie uit op rellen, waarbij de ME charges moest uitvoeren en een waterwerper moest worden ingezet om de aanwezigen van het plein af te krijgen. De menigte heeft bij het vrijmaken van het Museumplein zeer veel geweld tegen de politie uitgeoefend en bleef, nadat de menigte door de politie tot de Van Baerlestraat en het Concertgebouwplein was verdreven, nog steeds erg agressief naar de politie. Beide mannen werden daarbij gearresteerd en hebben in voorlopige hechtenis vastgezeten.

Negeren ambtelijk bevel en openlijk geweld
Het hof komt tot het oordeel dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het negeren van het bevel van de politie om het Museumplein te verlaten. Daar bleef het echter niet bij. Het hof stelt vast dat zij zich ook nog eens schuldig maakten aan openlijk geweld tegen de politie en hun paarden, honden en voertuigen. Dit deden zij door met voorwerpen naar de politie te gooien, waarbij de oudste verdachte met een bouwhekblok heeft gegooid.

Gevangenisstraf
Beide mannen worden veroordeeld voor zowel openlijk geweld als voor de weigering om te vertrekken. De aard en de ernst van de bewezenverklaarde feiten, waarbij een grote menige zich met geweld en agressie tegen de politie keert, zijn dusdanig dat een vergelding ten aanzien van deze delicten middels een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden is.