AMSTERDAM - “Er zijn door deze verdachte twee levensgevaarlijke tbs’ers aan de verkeerde kant van het hek gekomen”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag in de rechtbank in Zutphen 4 jaar tegen een 26-jarige verdachte uit Amsterdam. Volgens het OM hielp verdachte twee mannen, onder wie een man die onder meer is veroordeeld voor een doodslag tijdens een roofoverval, ontsnappen uit de Pompekliniek in Nijmegen.

Ook wil het OM dat hij de 300 dagen die hij voorwaardelijk vrij was in een eerdere strafzaak, alsnog uitzit.

Op 21 juni rond half negen in de avond weten twee mannen weg te komen uit de forensisch-psychiatrische kliniek. Ze krijgen daarbij hulp: op camerabeelden is te zien hoe een derde persoon een gat weet te slijpen in het hekwerk van de instelling, terwijl het duo richting het hek rent. Ze ontkomen in een witte Volkswagen Golf.

Slijptol huren onder eigen naam

Vijf dagen voor de uitbraak huurt de verdachte onder zijn eigen naam een slijptol, die hij betaalt met een pinpas onder zijn eigen naam.

Op de 21ste juni zet de verdachte tussen ongeveer zeven en negen uur in de avond zijn telefoon uit. Vervolgens wordt de Amsterdammer kwart over zeven die avond herkend op camerabeelden van een pompstation in Afferden, op ongeveer twintig minuten rijden van de Pompekliniek. Hij arriveert er tegelijk met de witte Volkswagen Golf, eenzelfde type auto waarvan gebruik wordt gemaakt tijdens de ontsnapping.

Hoewel er auto- en kentekenwissels plaatsvinden, blijkt volgens het OM uit onderzoek naar onder meer het navigatiesysteem en ANPR-gegevens dat het de verdachte is die de ontsnapping mogelijk maakt.

Er volgt een klopjacht met onder de inzet van FASTNL, het politieteam dat is gespecialiseerd in het lokaliseren van voortvluchtigen en ontsnapte criminelen. Negen dagen later wordt de Amsterdammer aangehouden in een auto met daarin ook een van de twee voortvluchtige tbs’ers.

'Altijd voor elkaar klaar staan'

De twee blijken vrienden: de verdachte staat op de bezoekerslijst, de tbs’er verklaart na de aanhouding over verdachte dat ze ‘altijd voor elkaar klaar staan’. Zo staat er geen beloning tegenover het helpen ontsnappen.

Het Openbaar Ministerie: “De twee tbs’ers kwamen door verdachte in de gelegenheid om zich vrij in onze maatschappij te bewegen. Een maatschappij die tegen deze personen moest worden beschermd, want ze vormen een direct gevaar voor de samenleving. Eén van de twee is tot op heden voortvluchtig.” Het OM rekent de verdachte dit gebrek aan respect voor de rechtsorde en samenleving zwaar aan.