AMSTERDAM - De recherche is de afgelopen uren verder gegaan met het onderzoek naar de steekincidenten in de Pijp vrijdagavond laat. De politie hield na de incidenten een 29-jarige man aan. Vannacht is de woning van deze verdachte in Amstelveen doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers en een auto in beslag genomen. De politie heeft inmiddels ook verschillende getuigen gesproken, enkelen van hen beschreven het gedrag van de man als verward. De politie gaat ervan uit dat deze eneverdachte verantwoordelijk is voor de verschillende incidenten. De verdachte zal vandaag worden gehoord. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen gevonden voor een terroristisch motief, maar het onderzoeksteam houdt alle opties open. Het onderzoek richt zich ook op mogelijk middelengebruik door de verdachte. De verdachte is geen bekende van politie en justitie, op enkele verkeersdelicten na.


Vrijdagavond 21 mei 2021 werden in de Ferdinand Bolstraat en in de directe omgeving van die straat vijf mensen afzonderlijk van elkaar neergestoken. Een van de slachtoffers kwam ter plaatse te overlijden. Het gaat om een 64-jarige Amsterdammer. De andere vier slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis. Drie van hen komen uit Amsterdam, één van de slachtoffers woont in Haarlem. De leeftijden van de slachtoffers zijn tussen de 21 en 28 jaar. Uit onderzoek tot nu toe lijkt geen verband tussen de slachtoffers te bestaan.

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef en hoofdofficier) is op zaterdagochtend opnieuw bij elkaar gekomen. Daar is weer stil gestaan bij het dodelijk slachtoffer, de gedachten van de leden van de driehoek gaan uit naar de nabestaanden. Ambtenaren van de gemeente en wijkagenten zijn op straat in de Pijp en houden de sentimenten en eventuele onrust in de gaten. De politie roept getuigen van de incidenten op zich te melden via 0800-8844 of via het tipformulier dat online kan worden ingevuld. Ook kunnen getuigen eventuele beelden hier uploaden.