AMSTERDAM - De officier van justitie in Amsterdam heeft tegen twee mannen van 20 en 25 jaar oud celstraffen geëist van vijf jaar en TBS met dwangverpleging. De twee mannen worden verdacht van een zeer gewelddadige overval op een woning in Amsterdam-Zuid waarbij ze de bewoners hebben vastgebonden. De overvallers hadden het gemunt op onder meer horloges, dure tassen en sieraden.

Op de vroege ochtend van donderdag 18 maart 2021 werd een gezin door twee gewapende overvallers in hun woning in Amsterdam-Zuid overvallen. Op dat moment waren de vader, de moeder en hun acht weken oude baby in de woning aanwezig. Een man vermomd als pakketbezorger belde aan en nadat de bewoner de deur had geopend drongen twee overvallers met vuurwapens naar binnen.

Exclusieve merken

De overvallers bonden de bewoners vast met duck tape, snoeren en kabelbinders. Daarna doorzochten ze de woning. Na ongeveer een half uur gingen ze er met een grote hoeveelheid dure goederen vandoor. Onder meer een Rolex-horloge en dure tassen en sjaals van exclusieve merken als Louis Vuitton, Gucci en Hermes.

Het onderzoek door de politie leidde tot de aanhouding van de twee verdachten. De 20-jarige man wordt ervan verdacht daadwerkelijk de woning te hebben overvallen, samen met een nog niet opgespoorde derde verdachte. De 25-jarige man wordt verdacht van medeplichtigheid, hij zou met zijn auto de overvallers hebben gebracht en gehaald. Volgens het OM kan het niet anders dan dat hij van het voornemen van de overval op de hoogte was.

DNA-sporen

In de woning zijn diverse DNA-sporen aangetroffen van de 20-jarige verdachte. Zijn DNA bleek onder meer te zitten op de tape waarmee de bewoners waren vastgebonden. Op camerabeelden is te zien dat kort voor de overval een auto in de omgeving van de betreffende woning parkeert. Een getuige heeft verklaard twee mannen uit die auto te hebben zien stappen waarna één man een pakketbezorgersjasje aantrok. De auto van de 25-jarige verdachte voldoet aan de beschrijving van de getuige. Ook op camerabeelden is te zien hoe twee mannen in de omgeving van de betreffende woning met een grote tas over straat rennen. Het OM gaat ervan uit dat de overvallers op dat moment met de buit onderweg zijn naar de gereedstaande vluchtauto.

Beide verdachten worden van meer strafbare feiten verdacht. De 20-jarige verdachte van een geweldsdelict en de 25-jarige verdachte van diefstal met geweld en cocaïnebezit. Beide verdachten zijn psychologisch en psychiatrisch onderzocht. Alles afwegende heeft de officier van justitie tegen beide verdachten vijf jaar cel en TBS met de dwangverpleging geëist. De TBS-maatregel biedt niet alleen beveiliging van de maatschappij, maar biedt ook kansen voor de verdachte omdat binnen die maatregel gestructureerd en langer kan worden behandeld, aldus de officier op zitting.