AMSTERDAM - De officier van justitie heeft vandaag tot tien jaar cel geëist tegen drie mannen die ervan worden verdacht in de nacht van 25 op 26 augustus 2020 een benedenwoning in de Amsterdamse Vechtstraat te hebben beschoten.

De drie verdachten – een man van inmiddels 20 jaar uit Amsterdam, een man van 21 jaar uit Grave en een man van 22 jaar uit Hoogvliet Rotterdam – worden verdacht van medeplegen poging doodslag en van wapenbezit. Ze zouden die bewuste nacht met een automatisch vuurwapen op een benedenwoning in de Vechtstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt hebben geschoten. In de woning waren toen drie personen aanwezig, een van hen raakte door een kogel geschampt. In totaal werden er 21 kogels afgevuurd waarvan een aantal dwars door de woning vloog en in de tuin terechtkwam.

Middenin een woonwijk
Bij deze schietpartij is middenin een woonwijk gebruik gemaakt van een automatisch vuurwapen. De jonge verdachten hebben daarmee het risico genomen dat er veel meer slachtoffers zouden vallen. Eerder die week werd - ook in de Vechtstraat – een 23-jarige man beschoten. De officier tijdens zitting: “Het afgelopen jaar zijn er in Amsterdam talrijke schietincidenten geweest. Daarbij zijn mensen gewond geraakt, maar daarbij zijn ook doden gevallen. (-) Lichtzinnig gebruik van vuurwapens is een serieus probleem dat zich al langer voordoet in de hoofdstad. Dit probleem lijkt niet in ernst af te nemen.”

Camerabeelden

Het politieonderzoek, bestaande uit het horen van getuigen, het analyseren van telefoon- en ANPR-gegevens, het bestuderen van camerabeelden en forensisch onderzoek, heeft geleid tot de aanhouding van de drie verdachten. Op camerabeelden is te zien dat twee van hen direct na de schietpartij naar een in de buurt geparkeerde Renault Megane lopen en dat één van hen iets in de kofferbak stopt.

Vervolgens gaan de twee er in een Witte Opel Corsa vandoor. Via het kenteken van deze Witte Opel Corsa komt de politie bij de 21-jarige verdachte uit Grave, de eigenaar van de auto. Hij wordt op 26 augustus aangehouden. De tweede aanhouding volgt de volgende dag als de 22-jarige verdachte wordt aangehouden op basis van historische belgegevens. De aanhouding van de derde verdachte volgt in december.

De Renault Megane bleek in een lopend onderzoek van de Rotterdamse politie onder cameratoezicht te staan. Zodoende zijn er camerabeelden waarop is te zien dat de Renault Megane voorafgaand aan de actie in Amsterdam door de drie verdachten grondig wordt schoongemaakt.

Als de politie ná de schietpartij de gestolen Renault Megane heeft opgespoord, blijkt in de kofferbak, onder een vest, een automatisch vuurwapen te liggen, samen met handschoenen met daarop het DNA van alle drie de verdachten.

Het OM vindt dat de zaak bewezen kan worden op grond van getuigenverklaringen, analyses van historische gegevens, ANPR-gegevens, camerabeelden en forensisch onderzoek. Alles afwegende heeft de officier van justitie vandaag forse straffen geëist. Tegen de 21-jarige man eiste de officier van justitie acht jaar cel, de beide andere verdachten hoorden tien jaar cel tegen zich eisen.