AMSTERDAM - Vijf mannen in de leeftijd variërend van 21 tot 25 jaar stonden vandaag voor de rechter op verdenking van het voorbereiden van plofkraken. Tegen vier van hen eiste de officier gevangenisstraffen variërend van vijftien maanden en achttien maanden waarvan een deel voorwaardelijk. Tegen een 21-jarige verdachte vorderde de officier vrijspraak wegens onvoldoende bewijs.

De politie kwam de verdachten op het spoor doordat agenten op 2 juni 2022 in Amsterdam een VW Golf aantroffen met valse kentekenplaten. Het betrof een type zeer snelle Golf die vaker wordt gebruikt bij onder meer plofkraken. Daarom besloot de politie een peilbaken onder de auto te plaatsen en de auto met een statische camera in de gaten te houden. Toen de auto op 7 juni 2022 in beweging kwam, startte de politie de achtervolging, over de snelweg in de van richting Nijmegen. Op het moment dat de politie de auto een stopteken gaf, ramde de Golf de politieauto en ging er met hoge snelheid vandoor.

Dubbelgevouwen kentekenplaten

Dankzij het peilbaken werd de auto even later in Nijmegen aangetroffen. In de auto troffen de agenten onder meer vijf jerrycans met benzine aan, twee dubbelgevouwen Duitse kentekenplaten, een tas met een bivakmuts en een hoofdlamp, inbrekerswerktuig, een fles ammoniak en schoonmaakdoekjes aan. De politie hield vier personen - tussen de 23 en 25 jaar oud - aan die zich schuil leken te houden in een portiek, niet ver van de auto.

Deze vier personen waren de inzittenden van de auto, zo betoogde de officier van justitie vandaag op zitting. Wat het OM betreft staat vast dat deze vier mannen in de avond en nacht van 7 op 8 juni 2022 bezig waren met de voorbereiding van een plofkraak. Een getuige had de vier mannen, alle vier in zwart gekleed, uit de auto zien stappen en wegrennen. In de auto zijn sporen van sommige van hen aangetroffen.

Impact

De officier heeft vandaag tegen vier verdachten celstraffen geëist variërend van vijftien tot achttien maanden. Tegen een vijfde verdachte, een man van 21 jaar, vorderde de officier van justitie vrijspraak wegens onvoldoende bewijs. De officier vandaag in zijn requisitoir: “ Het is algemeen bekend dat bij een plofkraak aanzienlijke schade wordt toegebracht aan de geldautomaten en de gebouwen waarin deze geldautomaten zich bevinden. Vaak bevinden die geldautomaten zich in de nabijheid van winkels of woningen, met groot gevaar voor de zich in die omgeving bevindende personen. Ook veroorzaakt dit soort ernstige feiten gevoelens van onrust en onveiligheid in de maatschappij. Een plofkraak gaat immers gepaard met een heftige explosie en een grote ravage als gevolg en levert flinke overlast op doordat publieke voorzieningen tijdelijk worden lamgelegd. De laatste maanden hebben we ook in Amsterdam weer kunnen zien wat voor een impact een plofkraak heeft op de omwonenden. Verdachten hebben zich hierom niet bekommerd en enkel oog gehad voor snel en groot financieel gewin.”