AMSTERDAM - De officier van justitie heeft vandaag celstraffen van respectievelijk zeven en acht jaar geëist tegen twee mannen van 21 en 24 jaar uit Amsterdam die ervan worden verdacht vijf minderjarigen te hebben geronseld om overvallen te plegen. Ook eiste de officier tegen beiden de gedragsbeïnvloedende maatregel. De verdachten hebben zich wat het OM betreft schuldig gemaakt aan criminele uitbuiting.


Uit tapgesprekken en chatberichten in de telefoons is de rolverdeling tussen de verdachten duidelijk geworden. De vermoedelijke ronselaars hebben zelf geen overvallen gepleegd, maar worden ervan verdacht de overvallen te hebben voorbereid en gepland. De te overvallen locaties, de kleding, de wapens: het werd allemaal door de twee verdachten geregeld die vandaag op zitting stonden.

Instructies

Zelf probeerden ze buiten schot te blijven door de uitvoering aan anderen over te laten. De uitvoerders kregen instructies mee wat ze moesten doen zodra ze in de te overvallen winkel of tankstation waren. De vijf minderjarigen werden door de twee vermoedelijke ronselaars op een goedkope manier gebruikt, ze kregen enkele tientjes betaald voor het plegen van soms gewapende overvallen. Het geld en de goederen die daarbij werden buitgemaakt moesten bij de ronselaars worden ingeleverd.

In wisselende samenstelling zouden ze verantwoordelijk zijn voor zes gewapende overvallen of pogingen daartoe in Amsterdam, Diemen en Huizen. Het gaat onder meer om twee overvallen op een drogisterij op het Bijlmerplein in februari 2023, een overval op een tankstation in Huizen op 18 februari 2023 en een poging overval op een tankstation in Diemen op 7 april 2023.

Criminele uitbuiting

De officier van justitie in haar requisitoir: “Als er sprake is van criminelen die doelbewust en vooropgezet handelingen verrichten om kwetsbare personen te werven om strafbare feiten te plegen waarvan zijzelf profiteren, kan er sprake zijn van het oogmerk uitbuiting en dus van mensenhandel.” Naar het standpunt van het OM is daar in deze zaak sprake van. Derhalve eiste de officier van justitie tegen beide verdachten forse celstraffen en de gedragsbeïnvloedende maatregel.

De vijf verdachte uitvoerders van deze overvallen zijn vorig jaar tussen februari en mei door de politie aangehouden: vijf jongens uit Amsterdam en Rotterdam en omgeving in de leeftijd van 15 tot 17 jaar. Vier van hen hebben inmiddels voor de kinderrechter gestaan en zijn veroordeeld tot enkele maanden deels voorwaardelijke jeugddetentie soms in combinatie met een werkstraf of een maatregel tot gedragsbeïnvloeding van jeugdigen. Een vijfde zal zich later nog voor de kinderrechter moeten verantwoorden.