AMSTERDAM - Vandaag heeft de officier van justitie TBS met dwangverpleging en een celstraf van drie jaar geëist tegen een 37-jarige man uit Amsterdam die van verschillende gewelddadige feiten wordt verdacht: straatroven, een overval, mishandeling en diverse bedreigingen. Op 3 januari afgelopen jaar zou hij op één dag bij drie verschillende incidenten vier slachtoffers hebben gemaakt.


Alle feiten waar de man van wordt verdacht zijn tussen 13 december 2020 en 3 januari 2021 gepleegd in Amsterdam. Bij bijna alle incidenten werd gedreigd met een mes. Opvallend was dat een aantal keer de dader vlak na het geweldsfeit van kleding wisselde, zo werd duidelijk na bestudering van camerabeelden en verklaringen van getuigen.

De man wordt ervan verdacht op 13 december vorig jaar onder bedreiging van een hamer en een mes een motorscooter te hebben geroofd.

Op 1 januari 2021 zou de man onder bedreiging met een mes een pizzeria in Amsterdam-Noord hebben overvallen en er uiteindelijk met een telefoon en een geldbedrag vandoor zijn gegaan.

Op 3 januari 2021 zou de man een medewerkster van een slijterij aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West hebben bedreigd en mishandeld. Een man die haar te hulp schoot werd met een mes bedreigd.

Drie incidenten op één dag

Eveneens op 3 januari 2021 zou de man ’s avonds in de trein een vrouw met een mes hebben bedreigd. Ten slotte wordt de man ervan verdacht diezelfde avond een vrouw in Amsterdam-Oost onder bedreiging van een mes van haar scooter te hebben beroofd.

De politie is de verdachte op het spoor gekomen dankzij de verklaringen van de aangevers en getuigen en na bestudering van een groot aantal camerabeelden. Een en ander wordt ondersteund door de resultaten van DNA-onderzoek.

Angstig

De officier van justitie vandaag op zitting: “Het is zeer invoelbaar hoe angstig de slachtoffers in de verschillende zaken moeten zijn geweest. Gewone werkdagen, een treinreis en het rijden op een (motor)scooter veranderden opeens in hele nare gebeurtenissen waarin men zich geconfronteerd zag met veelal een mes of anderszins met geweld en bedreigingen.” Feiten die, zo benadrukte ze, niet alleen voor de slachtoffers nare gevolgen hebben gehad, maar die ook breder in de samenleving tot gevoelens van angst en onveiligheid kunnen leiden.

Het Openbaar Ministerie heeft in zijn strafeis rekening gehouden met het feit dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier van justitie eiste TBS met dwangverpleging en een celstraf van drie jaar met aftrek van voorarrest.