AMSTERDAM - De officier van justitie heeft vandaag 360 dagen jeugddetentie waarvan 60 dagen voorwaardelijk geëist tegen een inmiddels 16-jarige jongen uit Uithoorn die verdacht wordt van doodslag op een 29-jarige man uit Nijmegen op 18 januari 2022. Daarnaast wordt hij verdacht van openlijke geweldpleging. Twee jongens van inmiddels 17 jaar uit Amsterdam en Amstelveen, die alleen verdacht worden van openlijke geweldpleging, hoorden respectievelijk taakstraffen van 80 en 120 uur en een maand voorwaardelijke jeugddetentie tegen zich eisen. Omdat de verdachten minderjarig zijn vond de zitting achter gesloten deuren plaats.


Op 18 januari 2022 vond er in Amsterdam Osdorp op de openbare weg vlakbij een coffeeshop een vechtpartij plaats tussen een aantal volwassen mannen en drie minderjarige jongens. Uiteindelijk kwam een 29-jarige man te overlijden na te zijn neergestoken. De politie kon snel drie verdachten aanhouden: een toen 15-jarige verdachte uit Uithoorn en twee toen 16-jarige verdachten uit Amsterdam en Amstelveen. De drie jongens worden verdacht van openlijke geweldpleging. De inmiddels 16-jarige jongen wordt ervan verdacht daadwerkelijk te hebben gestoken.

Getuigenverklaringen en camerabeelden

Uit het politieonderzoek - waarbij onder meer diverse getuigen zijn gehoord en camerabeelden zijn bestudeerd – is grotendeels duidelijk geworden wat er die dag is gebeurd. Het slachtoffer wilde na zijn werk met een paar collega’s naar de coffeeshop. Vanuit het groepje jonge verdachten, die vlakbij de coffeeshop stonden, is er toen iets vervelends geroepen naar de 29-jarige man uit Nijmegen. Als reactie op die opmerking zou de man een kopstoot-beweging hebben gemaakt richting één van de drie jongens. Vervolgens ontstond er een korte maar ook onoverzichtelijke vechtpartij die eindigde in een dodelijke steekpartij.

Vast is komen te staan dat de verdachte uit Uithoorn het slachtoffer drie maal met een mes heeft geraakt. Wat het OM betreft is er sprake is van voorwaardelijke opzet op de dood: de verdachte heeft de dood van het slachtoffer weliswaar nooit gewild, maar hij had zich ervan bewust kunnen en moeten zijn dat er een ‘aanmerkelijke kans’ was dat hij door te steken vitale organen zou raken.

Uit de diverse getuigenverklaringen is naar het standpunt van het OM duidelijk geworden dat de drie jongens samen hebben opgetreden en samen in de openlijke geweldpleging hebben gehandeld. Ook al is niet helemaal duidelijk wie wat heeft gedaan, duidelijk is wel dát de jongens alle drie hebben deelgenomen aan het openlijke geweld.

Er was naar het standpunt van het OM geen sprake van een noodweersituatie.

Strafeisen

De maximale vrijheidsstraf voor minderjarigen van 14 en 15 jaar is één jaar jeugddetentie. Voor minderjarigen van 16 en 17 jaar is dat twee jaar jeugddetentie. Alles afwegende en rekening houdend met de leeftijd van de verdachten op het moment van de openlijke geweldpleging en de dodelijke steekpartij, komt het OM in deze zaak tot de volgende strafeisen:

  • Tegen de toen 15-jarige verdachte uit Uithoorn 360 dagen jeugddetentie waarvan 60 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
  • Tegen de toen 16-jarige verdachte uit Amsterdam een taakstraf van 80 uur met aftrek en één maand voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar.
  • Tegen de Amstelveense verdachte een taakstraf van 120 uur met aftrek en één maand voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar.

Bij alle drie de verdachten eiste het OM als bijzondere voorwaarde onder meer een verbod om met elkaar contact te hebben.

Omdat de drie verdachten minderjarig zijn vond de zitting achter gesloten deuren plaats. Het OM is altijd terughoudend met het geven van informatie over zaken betreffende minderjarige verdachten. In dit persbericht staat dan ook geen informatie over de persoon van de verdachten.

Uitspraak: 20 maart.