AMSTERDAM/NIEUWEGEIN - Het was een Roemeense bende, bezig met mobiel banditisme. Tegen de vijf verdachten zijn door het OM dinsdag bij de rechtbank Zwolle gevangenisstraffen van 2,5 tot 5 jaar geëist. De hoogte van de op te leggen straffen varieert afhankelijk van het aantal inbraken waar de bendelenden bij betrokken zijn geweest. Ook eiste het OM per verdachte dat tegen de 10.000 euro aan crimineel vermogen wordt ontnomen.

Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket vormde de groep een criminele organisatie met als doel vooral het stelen van oude metalen. De verdachten verbleven al langere tijd werkloos in Nederland. Zij staan maar voor een klein deel van de door hen gepleegde inbraken terecht. “Ze gingen veel vaker op pad en hebben veel vaker ingebroken”, zo hield de officier de rechters voor. “Zoals gezegd, stelen was hun dagelijks werk.” De officier noemde de werkwijze van de verdachten schaamteloos en niets ontziend.

Slaag
Het onderzoek was begonnen met een getuige, die had verklaard dat hij werd gedwongen om diefstallen te plegen voor een groep die hij De Brigade noemde. De bende bestond volgens hem uit zo’n 15-20 leden. De zwakkeren werden gedwongen te stelen en als ze niet luisterden kregen ze een pak slaag. Tipgevers informeerden de bende over locaties waar diefstallen moesten worden gepleegd. De families van aangehouden leden kregen geld toegestuurd. De opbrengsten van de diefstallen weren geïnvesteerd in Roemenië.

Dit soort criminele netwerken plegen diefstallen door het hele land, stelen goederen in opdracht en hebben geen legale inkomsten. Ze maken gebruik van auto’s op naam van katvangers, leggen leugenachtige verklaringen af en geven valse verblijfplaatsen op.

Het opsporingsonderzoek bracht aan het licht dat de leiders van de bende – twee broers - op een vrijplaats met caravans in Amsterdam woonden. Vanaf die plek gingen zij in wisselende samenstelling met anderen op pad om inbraken te plegen en koper te stelen. In februari 2018 onderschepte de politie twee auto’s volgeladen met in totaal 730 kilo koper in puinzakken. De verdachten vertelden brutaal dat ze de zakken hadden gevonden. Pas na de aanhoudingen bleek dat die nacht was ingebroken in een metaalhandel in Nieuwegein.

Deels dezelfde verdachten braken in bij een recyclingbedrijf in Purmerend. De politie was snel ter plaatse en hield met behulp van speurhonden vijf verdachten aan – een van hen zonder schoenen en drijfnat. Bij het hek stond 900 kilo koper in puinzakken klaar om meegenomen te worden. De verdachte met het natte pak zei dat hij ruzie had gekregen met zijn vrouw en de auto was uitgestapt. Hij zou zijn uitgegleden en in de sloot gevallen.

In een café in Weerselo werd in maart 2018 de deur geforceerd en een gokautomaat opengebroken en leeggehaald. De buit was 2050 euro. Het geld kon worden teruggegeven. Bij de inbraak ging het alarm af waarna de politie snel ter plaatse kwam. De agenten zagen een auto met vier nogal zenuwachtige Roemeense mannen. In de auto lagen munten en inbrekersgereedschap.

Heterdaad
Op de lijst met aanklachten staan verder nog inbraken bij een recyclingbedrijf in Apeldoorn, waart voor duizenden euro’s messing en koper is gestolen. In een café in Sint Nicolaasga werden twee gokkasten opengebroken en leeggehaald. Een van de bendeleden werd nog op heterdaad betrapt bij de diefstal van een zaagblad in een bouwmarkt.

Het strafproces wordt donderdag voortgezet met de pleidooien van de advocaten.